Videospeler inladen...

Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Denis Mukwege en Nadia Murad met focus op seksueel geweld in oorlog 

De prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede is zopas toegekend aan Nadia Murad, de jezidi-vrouw die in de VN getuigde over haar gevangenschap bij terreurgroep IS, en aan gynaecoloog Denis Mukwege die slachtoffers van seksueel geweld behandelde in Congo. 

Het Nobelprijscomité in Oslo heeft dit jaar dus aandacht voor mensen die zich inzetten tegen seksueel geweld in oorlogssituaties. De boodschap aan de wereld is dat vrouwen in het bijzonder het slachtoffer zijn van oorlog, dat ze bescherming nodig hebben en dat verkrachters en overtreders gestraft moeten worden. Daarom wordt de Nobelprijs toegekend aan mensen die seksueel geweld op de agenda hebben gezet en in het geval van Nadia Murad ook een slachtoffer.

Slachtofferhulp in het oosten van Congo

Denis Mukengere Mukwege is een Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist. Zijn vader was protestants predikant. In het ziekenhuis van Panzi (Bukavu), Congo, behandelen hij en zijn collega's duizenden slachtoffers van groepsverkrachtingen en seksueel geweld, een specialisatie waarin hij wereldwijd als expert wordt beschouwd. Verkrachting van vrouwen door militairen en de talrijke milities is al jaren een plaag in het woelige oosten van Congo. Mukwege schuwde ook zijn kritiek niet op het regime van de Congolese president Joseph Kabila.

Het werk van Mukwege is niet zonder gevaar. De dokter was eerder al het doelwit van een aanslag en verbleef een aantal jaar in België waar hij asiel gekregen heeft. Sinds 2013 werkt hij terug in zijn ziekenhuis in Bukavu in Congo.

Het Nobelcomité beschouwt hem als "het belangrijkste symbool voor de strijd om een einde te maken aan seksueel geweld in conflictgebieden". Hij kreeg eerder al prestigieuze bekroningen zoals de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties, de Olaf Palme-prijs en de Sacharovprijs van het Europees Parlement. Hij heeft ook een eredoctoraat aan de Franstalige universiteit UCL in Louvain-la-Neuve. Mukwege was al enkele jaren genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.  

AP2011

VIDEO: Denis Mukwege reageert: "De wereld begint nu naar vrouwen te luisteren"

Videospeler inladen...

Nadia Murad, ex-slavin van IS

Nadia Murad Basee is een jonge vrouw van de jezidi-minderheid in Irak die met genocide bedreigd werd door de terreurgroep IS. De vrouw was zoals veel van haar geloofsgenoten een tijdlang seksslavin van IS-terroristen tot ze kon ontsnappen. Daarna werd ze wereldbekend nadat ze overal kwam getuigen over het lot van haar volk, onder meer in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het Nobelcomité looft haar "voor haar uitzonderlijke moed om te getuigen over haar lijden en dat van talrijke andere slachtoffers".

Al twee jaar lang is Murad ambassadeur van de VN voor de Waardigheid van Slachtoffers van Mensenhandel. Ook zij heeft al tal van prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Sacharovprijs van de EU en de Vaclav Havelprijs voor mensenrechten van de Raad van Europa. Murad staat symbool voor de vele jezidivrouwen die door IS tot slaaf werden gemaakt in hun poging om die gedwongen te bekeren tot de islam. Jezidi's zijn een kleine religieuze minderheid in Irak en Syrië. Volgens IS en andere moslimextremisten zijn ze duivelaanbidders.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Uit het archief: Nadia Murad getuigt voor de VN over horror die ze meemaakte als seksslavin bij IS

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen