Wereldprimeur: grootste windturbines ter wereld voor Belgisch windmolenpark

Northwester 2, het zevende Belgische offshorewindmolenpark, heeft de keuze van zijn windturbines bekendgemaakt. En het worden de grootste ter wereld.

Het zullen 23 Deense MHI Vestas-turbines zijn, die vanaf eind volgend jaar op de Belgische Noordzee verschijnen. En dat is een wereldprimeur. De MHI 9.5 is echt een reuzenmachine. De grootste ooit gebouwd. En Northwester 2 zal het eerste offshorepark zijn dat ze commercieel in gebruik neemt.

2 keer het Atomium

Een paar cijfers. De nieuwe turbines hebben bladen van zowat 80 meter lang. Dat is nog eens 5 meter langer dan de Siemens-turbines van het meest recente Belgische offshorepark Rentel dat afgelopen september werd voltooid. En die Siemens-turbines behoren sowieso al bij de grootste ter wereld. In totaal kan de MHI Vestas 9.5 220 meter hoog worden, dat is ruim twee maal zo hoog als het Atomium. Hij kan ook maar liefst 35 procent meer stroom opwekken dan de Siemens-turbines van Rentel: 9,5 MW tegenover 7 MW. 

Volgens Parkwind, de eigenaar van Northwester 2, zijn er 2 redenen voor hun keuze voor de Vestas-machines. Hun goede ervaringen met Vestas bij de bouw van hun vorige offshoreparken en het korte tijdsbestek waarin Northwester 2 zal moeten worden gebouwd. De Belgische regering wil namelijk tegen eind 2020 al de geplande windmolenparken klaar hebben om haar Kyoto-doelstellingen te halen. En als je krachtigere turbines bouwt, moet je er gewoon minder plaatsten voor dezelfde stroomopbrengst. Parkwind zal omgerekend ruim 3 keer minder turbines nodig hebben voor Northwester 2 dan voor zijn eerste offshorepark Belwind, dat het 8 jaar geleden bouwde.

Meest gelezen