Videospeler inladen...

Walter Capiau (80) is overleden, een legendarische tv-presentator die in stilte afscheid nam

Walter Capiau (80) is overleden. Dat bevestigt zijn familie aan VRT NWS. Met zijn dood komt een einde aan een carrière in de showbizz die meer dan 50 jaar overspande. Hij verwierf faam als presentator van tal van radio- en tv-programma’s. Enkele jaren geleden kreeg zijn imago echter een flinke deuk toen hij seksueel misbruik bij minderjarigen opbiechtte.

Walter Capiau werd geboren op 28 oktober 1937 in Schendelbeke, nu een deelgemeente van Geraardsbergen. Van kindsbeen af stond hij graag in de schijnwerpers. “We waren met 7 kinderen thuis”, zei hij daarover in “Met Mike in zee” in 1984. “Zoals in elk circus was er 1 clown. Bij ons thuis was ik dat. Als mensen bij ons thuis op bezoek kwamen, beleefden ze een show.”

Toch zag het er aanvankelijk niet naar uit dat hij in de showbizz zou terechtkomen. “Als kind was ik begeesterd door de missionaris in het dorp. Later in het secundair sloeg ik aan het twijfelen: ofwel zou ik ook missionaris worden, ofwel zou ik in het leger gaan.” 

Na 21 maanden bij de luchtmacht te hebben gediend, begon hij een priesteropleiding in het bisdom van Gent. Later trok hij naar Leuven om er Germaanse te studeren. “In Gent zaten we in een wereldvreemd isolement. Leuven was volkomen libertijns. De poort stond open.” Niet lang daarna zette hij zijn priesteropleiding stop.

"Capriolen"

Capiau werd wel godsdienstwetenschapper en stond een aantal jaren voor de klas als godsdienstleerkracht. Tot hij halfweg de jaren 60 bij de toenmalige BRT aan de slag kon. Hij presenteerde verschillende iconische programma’s als “Tienerklanken”, “Echo” en het satirische “Magesien”, dat laatste samen met onder meer Johny Voners en Jan van Rompaey.

(Video onder: Capiau speelt een levende wegwijzer in "Magesien")

Videospeler inladen...

Het grootste succes in die periode boekte hij echter op de radio met het programma “Capriolen”. Vooral de rubriek “Telefrats” werd legendarisch. Daarin belde hij nietsvermoedende mensen op om ze telefonisch in het ootje te nemen. Het programma leverde hem in 1972 een Radio Oscar op. Capiau presenteerde voorts “Radiocaptief” en “Op verhaal komen”.

(Audio onder: Capiau belt een opticien op voor een hoorapparaat in "Capriolen")

Kijkcijferkanon

In de jaren 80 werd hij de gastheer van het televisieprogramma “De gongshow”. Het hoogtepunt kwam er evenwel met “Hoger, lager”, een spelprogramma dat jarenlang het kijkcijferkanon van de BRT zou worden.

(Video onder: de intro van "Hoger, lager")

Videospeler inladen...

In 1989 maakte Capiau de overstap naar de pas opgerichte commerciële zender VTM. Ook daar zou hij televisiegeschiedenis schrijven. Hij werd het gezicht van het spelprogramma “Rad van fortuin” wat van de zin “’k Ga het zeggen Walter” een veelgehoorde kreet maakte. Later presenteerde hij ook nog “Walters verjaardagsshow” en “De kinderacademie”. In de tweede helft van de jaren 90 oogstte hij succes met het moppenprogramma “HT&D”.

(Video's onder: de intro van "Rad van fortuin" (YouTube) en van "Walters verjaardagsshow" (YouTube))

Politiek

Capiau was ook politiek actief. Al in 1982 trad hij op in een verkiezingsspotje van de toenmalige CVP bij de gemeenteraadsverkiezingen. In 2003 bekleedde hij een tijdlang de 2e plaats op de N-VA-lijst voor de Kamerverkiezingen.

Normaal zou hij ook de Senaatslijst duwen, maar om gezondheidsredenen moest hij toen afhaken. In 2006 waagde hij opnieuw zijn kans als kandidaat voor de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar hij raakte niet verkozen.

Walter Capiau was op jongere leeftijd een tijdlang met Martine Clauwaert getrouwd maar bouwde daarna een jarenlange relatie uit met zijn vriend Bart. Toch zou het tot 2003 duren vooraleer hij zich publiek als homoseksueel outte.

(Video onder: het huwelijk van Capiau en Clauwaert in 1968)

Videospeler inladen...

Pedofilie

Begin 2012 haalde hij het nieuws toen hij in het licht van een gerechtelijk onderzoek bekende dat hij in de jaren 60 twee minderjarige jongens seksueel had misbruikt. In een interview in “De ochtend” omschreef hij de feiten als “uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties” en “een fout uit de jeugdjaren”. 

(Audio onder: Capiau komt op 19 juni 2012 aan het woord in "De ochtend" op Radio1)

Capiau werd niet vervolgd omdat de feiten waren verjaard. Zijn evenementen- en reisbureau Capiau Projects dat hij in 1982 oprichtte, zag zich wegens de heisa verplicht van naam te veranderen. Tegenwoordig heet het bureau Project Reizen en organiseert het cruises en andere reizen.

Zelf besliste Capiau zijn zaalshow "Walters mooiste momenten show" stop te zetten. De laatste jaren leefde hij een teruggetrokken bestaan in Oostduinkerke, een deelgemeente van Koksijde aan de kust.

Eind augustus 2018 raakte bekend dat hij ernstig ziek was en dat hij het waarschijnlijk niet zou halen. 

Bekijk: de carrière van Walter Capiau in een notendop

Videospeler inladen...

Meest gelezen