Video player inladen...

Klacht tegen Open VLD-lijsttrekker Lode Vereeck wegens mogelijk grensoverschrijdend gedrag 

Het parket heeft een aangifte ontvangen van de Universiteit Hasselt, over mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover studentes van Lode Vereeck, lijsttrekker voor Open VLD in Diepenbeek. Vereeck doceert Economie aan de UHasselt, maar is op dit ogenblik in ziekteverlof. Vereeck zelf zal in afwachting van de uitkomst van het onderzoek "een stap terugzetten uit het partijbestuur en uit de fractievergaderingen van de Senaat", reageert Open VLD.

De UHasselt zegt dat ze op de hoogte was van klachten, en een dossier heeft overgemaakt aan het parket, maar onthoudt zich verder van commentaar.  Het parket van Limburg bevestigt dat het die aangifte van de Universiteit Hasselt heeft ontvangen per brief, waarin sprake is van "mogelijk grensoverschrijdend gedrag door de heer Lode Vereeck ten aanzien van studentes/doctoraatsstudentes. Het parket zal dit dossier onderzoeken en wenst op dit ogenblik daar geen commentaar over te geven en wacht het verdere onderzoek af." Zo klinkt het in een mededeling. 

"Meldingen als deze zijn altijd ernstig te nemen", reageert Open VLD aan het persagentschap Belga. "Een onderzoek zal helderheid brengen en we hebben er het volste vertrouwen in dat het parket zijn werk zal doen."

 De partij heeft met Vereeck zelf afgesproken dat hij in afwachting van de uitkomst van het onderzoek "een stap terug zet uit het partijbestuur en uit de fractievergaderingen van de Senaat". "In het kader van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zal Lode Vereeck zich deze laatste week terughoudend opstellen."

"Ik heb net vernomen dat de universiteit een dossier aan het parket heeft overgemaakt ter inzage. Ik kan hierop niet verder reageren, omdat ik van niets weet, noch van de unief, noch van het parket", zegt Vereeck aan Belga. "Ik ben blij dat het parket er zich mee bemoeit, zodat deze geruchtenmolen kan stoppen. Ik heb in ieder geval het volste vertrouwen in het gerecht, en hoop dat er snel duidelijkheid komt over mijn onschuld. Ik werk dan ook heel graag mee aan een eventueel onderzoek."

Vereeck heeft naar eigen zeggen geen weet van incidenten, zeker niet met meerder studentes. Hij vermoedt dat er misschien een klacht gekomen is van een doctoraatsstudente van wie het contract plots en voortijdig is beëindigd. "Voor de rest heb ik geen enkel vermoeden", aldus Vereeck aan VRT NWS.

Dubbelcarrière

Lode Vereeck is zowel bekend in de politieke als in de academische wereld.  Zijn politieke loopbaan startte hij in 1999 als medewerker op het kabinet van toenmalig minister van Middenstand Jaak Gabriëls (Open VLD). Hij was er adjunct-kabinetschef voor kmo-beleid. 

Eind 2008 koos Vereeck voor een  actieve politieke carrière.  Hij sloot zich aan bij Lijst Dedecker , de partij van Jean-Marie Dedecker. Het jaar daarop werd hij verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger. Tijdens die periode was hij onder meer fractievoorzitter en ook lid van de Commissie Financiën en Begroting.  

Na de federale verkiezingen van 2010 werd Vereeck ook even aangeduid als nieuwe voorzitter van Lijst Dedecker, terwijl Jean-Marie Dedecker wel statutair voorzitter bleef. Vereeck kreeg toen de taak om de naam, de werking en het programma van de partij, die in een dip zat, te vernieuwen. Een jaar later gaf hij zijn mandaat terug aan Dedecker.

(lees verder onder de foto)

BELGA/WARNAND

Terugkeer naar Open VLD

Begin 2014 besloot Vereeck dan om de partij, met de nieuwe naam LDD, te verlaten en over te stappen naar Open VLD. De overstap kwam er nadat LDD had beslist enkel nog in West-Vlaanderen op te komen. Na de verkiezingen, in mei van datzelfde jaar, werd Vereeck senator voor Open VLD. Een functie die hij tot op vandaag uitoefent.

Tegelijkertijd doet hij nu voor het eerst een gooi naar de burgemeesterssjerp in Diepenbeek, tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Daar is hij dus lijsttrekker voor Open VLD.

Academicus

Na zijn studies bouwde Lode Vereeck ook een academische carrière uit. Zo werkte hij onder meer voor de universiteiten van Antwerpen en Maastricht. Hij was ook een tijdlang gastprofessor aan een van de universiteiten in Buenos Aires, Argentinië.  Vandaag is Lode Vereeck nog deeltijds verbonden aan de UHasselt. Daar doceert hij onder meer macro-economie en publieke financiën. Hij is op dit ogenblik in ziekteverlof.

Meest gelezen