AP

Donald Trump, laten we vrouwen duidelijk maken dat er geen schemerzone bestaat

De Amerikaanse president Trump heeft veel vrouwen diep geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Mississippi spotte met Christine Blasey Ford, de hoogleraar die kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook Octavia Darko is gekwetst.

“In welke buurt? Weet ik niet.” “In welk huis was het? Weet ik niet.” “Boven of beneden? Weet ik niet. Maar ik heb maar één biertje gedronken. Dat is het enige dat ik mij kan herinneren.”

Zo begon U  spottend en met veel geste aan uw blasfemie gericht aan Ford – en als het van mij afhangt – aan alle mensen die zich identificeren als vrouw. Het was degoutant en het volstond zelfs om uw ‘redevoering’ zonder geluid te bekijken. Het was ‘Trumpish’ genoeg.

Wat ik wansmakelijk vond, is dat U de zaal meekreeg. Dat U ook de vrouwen meekreeg. Een zaal vol republikeinen weliswaar, maar dat doet er in se bitter weinig toe. Het was een schouwspel met uzelf als spottende en oneerbiedige clown, maar een zaalshow was het niet en een komiek bent U nog minder.

Wat ik wansmakelijk vond, is dat U de zaal meekreeg. 

U steekt de draak met vrouwen. Getraumatiseerde vrouwen. Moedige vrouwen. Gekwetste vrouwen. Misbruikte vrouwen. Sterke vrouwen. Vrouwen. Hen proberen te wijzen op leugens, verjaarde feiten, overdreven gedrag en andere zaken om hen in diskrediet te brengen, houdt letterlijk geen steek. Natuurlijk zijn sommige vrouwen afwachtend of stilzwijgend, want de feiten leren ons dat we soms amper serieus worden genomen. Feiten verjaren niet. Trauma’s verjaren niet.

Politiekers zouden hen beter een hart onder de riem steken, want zij zijn de spreekbuis voor ontelbaar veel vrouwen die nog op kracht moeten komen en dat misschien nooit gaan doen.

Dat kan U in de toekomst ten goede komen, hence: stemrecht (niet dat ik dat in uw geval aanmoedig). Zeker U Trump, als president van – bij uitstek – Amerika draagt een immense verantwoordelijkheid. Respecteer die en dat los van uw politieke agenda, want U bent de spreekbuis die miljoenen mensen bereikt.

Zij het niet bijna iedereen. Laten we even alle ‘gezwans’ en dikdoenerij achterwege laten en die kapsones omzetten in positieve taal.

Zij het niet bijna iedereen. Laten we even alle ‘gezwans’ en dikdoenerij achterwege laten en die kapsones omzetten in positieve taal. Laten we vrouwen duidelijk maken dat er geen schemerzone bestaat waarin zij beide slachtoffer en dader zijn, waarin zij liegen, waarin zij de herinneringen moeten laten varen. Breng hen niet in diskrediet.

Breng de lente van de vrouw en onze materiële, fysieke en emotionele vrijheid – die vorig jaar in de herfst pas echt vorm kreeg – niet in het gevaar. De cijfers liggen wel veel lager, maar ik ontken niet dat er ook mannen zijn die met fysiek ongewenst geweld te maken hebben. Ook mijn hart ligt bij hen.

Woorden schieten mij te kort, maar we zijn op de goede weg. Ook U kan met ons mee.

Alsjeblieft,

Octavia Darko

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen