Videospeler inladen...

Regering vraagt uitstel maar "beslissing over opvolger F-16 komt er nog deze legislatuur"

Er zal snel een beslissing vallen in het dossier over de opvolger van de F-16. Dat maakten verschillende federale ministers duidelijk bij de start van de ministerraad. Ook minister van Defensie Vandeput (N-VA) "denkt absoluut dat deze regering nog de bedoeling heeft de beslissingen door te voeren met betrekking tot het behoud van de luchtsgevechtscapaciteit". Gisteren raakte bekend dat de regering aan de Amerikanen uitstel heeft gevraagd voor de beslissing.

Zal de F-16 vervangen worden en zo ja, door welk toestel. Daarover buigt de regering zich nu al even. Op dit moment zijn er twee officiële kandidaten om de vliegtuigen te vervangen:  de F-35 van het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, en de Eurofighter Typhoon, een Brits-Duits-Spaans-Italiaans toestel. Gisteren is het dossier besproken op technisch en financieel niveau.

Maar de regering Michel is nog niet klaar voor een beslissing. Ze heeft aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin gevraagd om de offerte voor de F-35's langer te laten gelden. Normaal loopt de offerte af op 14 oktober, verkiezingsdag dus, maar dat is volgens de regering toeval. Er is nu dus gevraagd om nog iets meer tijd te krijgen.

Wil de regering dit dossier over de verkiezingen - ook die van mei dus - tillen, is de vraag die dan wordt gesteld. Maar dat is volgens verschillende ministers niet het geval, zo bleek bij de start van de ministerraad vanmorgen.

"De beslissing valt nog deze legislatuur. We hebben al een belangrijke vergadering gehad en er volgt nog een andere. Daarna zal er beslist worden", zo zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) stellig. Ook staatssecretaris Alexander De Croo (Open VLD) gelooft niet dat het nog lang gaat duren. "Het proces loopt. Ik denk dat we niet ver van een beslissing zijn", zegt hij.

Minister van Defensie Vandeput (N-VA) blijft iets meer op de vlakte. Hij houdt het op: "Ik denk absoluut dat deze regering de bedoeling heeft de beslissingen door te voeren die genomen zijn met betrekking tot de heropbouw van defensie. En het behoud van de luchtsgevechtscapaciteit is daar bij. De regering zal een beslissing nemen op het moment dat de tijd daar rijp voor is. We hebben gevraagd aan de Amerikanen tot wanneer de offerte geldt. Ik heb nog geen antwoord gehad".

Bekijk hier het interview van journalist Bart Verhulst met minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bij de start van de ministerraad:

Videospeler inladen...

Meest gelezen