Videospeler inladen...

"Rasechte entertainer, grappige man, maar gekraakt aan het eind": collega's reageren op overlijden Capiau 

Collega's als Margriet Hermans, Johan Verstreken en Jan Van Rompaey roemen Walter Capiau als een rasechte entertainer en getalenteerde tv-maker. De beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen hadden hem aan het eind van zijn leven wel gekraakt, klinkt het.  De gemeente Koksijde opent om 10 uur een rouwregister in het gemeentehuis. 

"Walter heeft met heel veel mensen samengewerkt, hij was een zeer getalenteerde collega", zegt Margriet Hermans, die hem goed gekend heeft. Hermans wist ook dat het de jongste tijd niet goed met hem ging. "Onlangs was er een feestje voor zijn 80e verjaardag, ik kon niet gaan, maar toen ik de foto's daarvan zag, was ik daar erg van onder de indruk." 

"Ik heb hem nog gesproken, ik had hem ook uitgenodigd, maar daar had hij geen zin meer in. Hij was gekraakt door wat hem overkomen is (de beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen, nvdr). Maar Walter was zoveel meer, vandaag ligt dat natuurlijk erg gevoelig." 

"Hij was een rasechte artiest, super professioneel", gaat Hermans verder.  "Hij had interesse in vanalles en nog wat, in reizen, in de wereld, in muziek. Hij was een professioneel entertainer, dat zat erin, dat was sterker dan hemzelf." 

Capiau deed pas erg laat (in 2003) publiek zijn coming-out als homoseksueel. "Maar hij wist dat wij dat wisten en hij bleef daar niet bij stilstaan", zegt Hermans.  

Herbeluister het gesprek met Margriet Hermans op Radio 2 Antwerpen:

Johan Verstreken: "Zijn verdienste in de tv-wereld is gigantisch"

"Hij kwam nu en dan eens bij me langs in Oostende met een groep gemeenschappelijke vrienden, zo'n 2 à 3 keer per jaar", zegt Johan Verstreken, voormalig presentator. "Het was altijd lachen met de grappen en de grollen, maar hij gaf ook carrière-advies. Hij had veel levenswijsheid, ondanks wat er de laatste jaren is gezegd." 

"De laatste keer dat ik hem zag, was anderhalf jaar geleden. Toevallig viel gisteren zijn naam nog, maar ik wist niet hoe erg hij eraan toe was."

Het was altijd lachen met de grappen en de grollen, maar hij gaf ook carrière-advies.

Johan Verstreken

"Zijn verdienste in de tv-wereld is gigantisch. De oudere generatie zal zijn telefoonfratsen nog wel kennen. Hij was de man van de moppen ("HT&D") en natuurlijk "Rad van fortuin" en "Hoger, lager" (foto boven)."

Volgens Verstreken had Capiau het erg moeilijk nadat bekend geraakt was dat hij in de jaren 60 twee jongens seksueel had misbruikt. "Er zijn dingen gebeurd, zoals ik heb vernomen, maar ik weet de details er niet van. Voor alle duidelijkheid: van kinderen blijf je af. Hij beweerde altijd dat dat met wederzijdse toestemming was, maar een aantal dingen kan je niet goedpraten. Hij heeft daar wel veel spijt en berouw over getoond." 

Herbeluister het gesprek met Johan Verstreken op Radio 2 West-Vlaanderen: 

Jan Van Rompaey: "Hij was een bijzonder grappige man"

"Het was even schrikken, ik wist wel dat hij ernstig ziek was, ik heb korte tijd geleden nog met hem gemaild", zegt voormalig tv-presentator Jan Van Rompaey.  "Ik had niet veel contact meer met hem, maar ik ben een jaar of twee geleden nog eens bij hem thuis geweest." 

"Ik heb veel met hem samengewerkt, bij Omroep Brabant aan "Capriolen" en later aan "Magesien". Hij deed dat op zijn eigen unieke manier."

Hij blijft een uniek figuur op radio en tv, die schaduw is er later bijgekomen. 

Jan Van Rompaey

"Ik zou het erg vinden als men hem als die schaduw bleef zien. Hij blijft een uniek figuur op radio en tv, die schaduw is er later bijgekomen. Ik denk dat we nu vooral moeten denken aan de tijd dat hij ontzettend veel mensen amuseerde. Hij was eigenlijk geen acteur, maar toch speelde hij fantastische rolletjes. Het was een bijzonder grappige man."

Herbeluister het gesprek met Jan Van Rompaey op Radio 2 Vlaams-Brabant:

"Toffe man om mee samen te werken"

"Hij was een heel aangename, vrolijke, humoristische man om mee samen te werken, ook heel professioneel", zegt Bé De Meyer, die een tijd zijn assistente was bij "Rad van fortuin".  "Een nauwe band hadden we niet, ik was de vervangster van zijn assistente Aurore Dobbelaere." 

"Hij was een toffe man om mee samen te werken. Maar die affaire rond seksueel misbruik was voor mij niet echt een verrassing. Ik zag altijd heel jonge mannen rond hem, het was voor mij heel dubbel, maar je moeit je daar niet mee, je ging daar ook niet over roddelen. Dat werd niet gedaan. Wij hadden een groot respect voor hem. Het was een beetje een gedoogbeleid."

Herbeluister het gesprek met Bé De Meyer in "De ochtend" op Radio 1: 

"Hij kon ontzettend genieten van de zee"

Marc Vanden Bussche, de burgemeester van Koksijde, heeft goede herinneringen aan Walter Capiau. Capiau leefde op het einde van zijn leven een teruggetrokken bestaan in Oostduinkerke.  De gemeente Koksijde opent vandaag een rouwregister in het gemeentehuis. 

"Walter is hier rond de jaren 2000 toegekomen en maakte zich in korte tijd heel populair. Hij zette zich in voor liefdadigheidsverenigingen. Zo nam hij nog deel aan een wereldrecordpoging paëlla maken, en gaf hij er een fantastisch optreden", herinnert Vanden Bussche zich.

Hij leefde een teruggetrokken leven in Oostduinkerke, maar hij had wel enkele vaste adresjes. 

Marc Vanden Bussche

De burgemeester herinnert zich ook dat hij in 2006 deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen in Koksijde, op de lijst van N-VA. "Maar hij raakte ondanks zijn bekendheid niet verkozen. Kort nadien kwamen de gekende beschuldigingen. Na die zaak heb ik hem niet meer veel gezien. Hij leefde een teruggetrokken leven in Oostduinkerke, maar hij had wel enkele vaste adresjes. Hij genoot enorm van het uitzicht en het strand", aldus de burgemeester.

"Ik heb heel wat goede herinneringen. In mijn studentenjaren was ik een grote fan van zijn radiowerk. Hij is hier ook een keertje bij ons thuis geweest. Een heel grappige man. Hij pakte graag uit met grapjes van Baziel", aldus Vanden Bussche.

Meest gelezen