Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Pakistaanse oppositieleider en broer van ex-premier Shahbaz Sharif is aangehouden

In Pakistan heeft de politie Shahbaz Sharif, oppositieleider en broer van de veroordeelde ex-premier Nawaz Sharif, aangehouden. Shahbaz Sharif wordt net als zijn broer beschuldigd van corruptie. De aanhouding komt vlak voor belangrijke tussentijdse verkiezingen.

Shahbaz Sharif is opgepakt door een eenheid die gespecialiseerd is in de bestrijding van corruptie. Dat zou gebeurd zijn in het kader van een onderzoek naar gesjoemel in een project voor de bouw van goedkope woningen in de provincie Punjab.

Shahbaz Sharif was tot vorig jaar gouverneur van Punjab en is een van de rijkste mensen van Pakistan. Hij is de leider van de Moslimliga die sinds de recente verkiezingen de belangrijkste oppositiepartij is tegen de huidige regering van voormalig cricketster Imran Khan. Die had van de strijd tegen de corruptie een verkiezingsthema gemaakt.

Shahbaz is ook de broer van Nawaz Sharif, drie keer premier van Pakistan en drie keer afgezet. De laatste keer was dat vorig jaar toen Nawaz Sharif moest opstappen nadat bij de publicatie van de "Panama Papers" gebleken was dat hij over dure woningen beschikte in Londen. Nawaz Sharif is eerder dit jaar veroordeeld tot tien jaar cel wegens witwassen van geld. Ook zijn dochter kreeg toen een celstraf. Beiden zijn intussen vrijgelaten in afwachting van hun zaak in beroep.

Vlak voor de verkiezingen?

De arrestatie van Shahbaz Sharif komt negen dagen voor belangrijke tussentijdse verkiezingen. Dan staan er elf zetels in het federale parlement en 19 zetels in provinciale deelparlementen op het spel.

Die zouden de dunne meerderheid van huidig premier Imran Khan op de helling kunnen zetten, al vinden die voor het federale parlement plaats in districten waar de Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTE), de partij van Imran Khan, sterk staat.

Anders is dat voor de verkiezingen voor de zetels in provinciale parlement van Punjab, de belangrijkste provincie van Pakistan en de thuisbasis van de Sharif-familie. Daar zou de Moslimliga van Nawaz en Shahbaz Sharif opnieuw aan de macht kunnen komen.

Meest gelezen