Allemaal beestjes bij de royals met Joris-de-golden-retriever en een hertogin op spinnenjacht

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Groot-Brittannië draaide The Firm op volle toeren met Kate Middleton die uit bevallingsverlof kwam en prins Harry en Meghan Markle die uitermate warm werden verwelkomd in "hun" hertogdom Sussex. Het Nederlandse koninklijke huis dacht op Werelddierendag graag terug aan Joris met een foto uit de oude doos. Voorts kreeg het Rode Kruis de volle Spaanse en Deense aandacht, terwijl in Roemenië een gewezen prins huwde met de nodige koninklijke allures.

Uit bevallingsverlof en meteen op insectenjacht

In Groot-Brittannië draait de zogenoemde "The Firm" opnieuw op volle toeren: de hertogin van Cambridge, Kate Middleton, heeft haar eerste officiële (solo)taak uitgevoerd sinds ze eind maart met bevallingsverlof ging. Gewapend met laarzen en een regenjas bracht ze samen met kleuters een bezoek aan een wilde tuin in het centrum van Londen. De kleuters maken samen met 5.500 anderen deel uit van het project Sayers Croft Trust School and Wildlife Garden waarbij stadskinderen kennismaken met de natuur.

Nee, ze fotograferen JOU, omdat jij zo speciaal bent

Kate trok met de kinderen het park in om een kroon met bladeren te knutselen en op jacht te gaan naar insecten (om de pootjes van te tellen). Kate verklapte dat ze met haar kinderen George en Charlotte thuis uren spendeert op zoek naar spinnen. Tijdens de pauze zette ze zich met enkele kinderen neer op een boomstronk en maakte tijd voor een drankje waarbij één meisje ongeneerd met een bekertje in haar mond speelde. Kate kon er smakelijk om lachen. Kinderen blijven kinderen.

Het eerste werkbezoek van Kate sinds de bevalling van prins Louis lokte véél Britse pers. Dat was ook de kleuters niet ontgaan. "Waarom maken ze foto's van jou", vroeg een van hen onschuldig en onwetend. Kate fietste er gevat en lief om heen: "Ze fotograferen JOU, omdat jij zo speciaal bent. Ze komen naar je geweldige school kijken." (zie video) 

De Oranjes denken nog eens aan Joris

Donderdag 4 oktober was het Werelddierendag, een moment voor het Nederlandse koningshuis om nog eens terug te denken aan... Joris, de golden retriever van prinses Beatrix en wijlen prins Claus. Op een kiekje uit de oude doos (1966) is te zien hoe Joris prins Claus uitbundig verwelkomt op kasteel Drakensteyn. "Joris woonde vanaf 1964 met prinses Beatrix in Lage Vuursche en maakte in de jaren daarna kennis met prins Claus, prins Willem-Alexander, prins Friso en prins Constantijn", valt te lezen op Instagram. Meteen goed voor meer dan 10.000 likes.

Joris is geen nobele onbekende hond, integendeel. Hij werd op slag een beroemdheid in mei 1965. Het was de hond waarmee prinses Beatrix en de toen volstrekt onbekende Duitser Claus von Amsberg aan het wandelen waren toen ze door fotograaf John de Rooy werden betrapt. De Rooy had zich verdekt opgesteld in het plantsoen op het kasteeldomein. Beatrix en Claus liepen hand in hand met de trouwe viervoeter in de buurt. Toen ze De Rooy naderden, hoorden ze het geklik van zijn fototoestel en lieten verschrikt elkaars handen los. Maar het kwaad was geschied. Enkele dagen later wist Nederland (en de hele wereld) dat de Nederlandse troonopvolgster een relatie had. Eind juni volgde zelfs de verloving.

Harry en Meghan in "hun" hertogdom Sussex

Sussex heeft voor het eerst prins Harry en Meghan Markle ontvangen. Bij hun huwelijk op 19 mei kreeg Harry van zijn grootmoeder, de Queen, de titel van hertog van Sussex. Zijn bruid nam de bijhorende vrouwelijke titel over: de hertogin van Sussex. Harry kreeg daarbij ook de minder bekende titels van graaf van Dumbarton en baron van Kilkeel.

Meghan is de allereerste hertogin van Sussex ooit. De vorige hertog van Sussex -prins Augustus Frederik- trouwde in de 19e eeuw wel twee keer (met dezelfde vrouw), maar beide huwelijken waren onwettig omdat ze niet werden goedgekeurd door zijn vader, koning George III.

Honderden mensen uit Sussex stonden Harry en Meghan op te wachten. Schoolkinderen kregen zelfs vrijaf voor het royale bezoek.

Op het drukke programma voor Harry en Meghan in Sussex: onder meer een bezoek aan Edes House, dat is het stadhuis van Chichester waar ze een kopie van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring bezitten. Het is een van de twee handgeschreven versies van de Onafhankelijkheidsverklaring. Het andere ligt in Washington D.C. (VS).

Vervolgens bezochten ze de Chichester University om te praten met studenten uit verschillende opleidingen. In Brighton wandelde het paar in het Royal Pavilion. Het paviljoen met Arabische, Chinese en gotische invloeden werd gebouwd voor prins George van Wales, toen regent voor zijn vader George III. In Peaceheaven maakten Harry en Meghan dan weer tijd voor het jongerencentrum The Joff om in te zetten op geestelijke gezondheidszorg. 

Een impressie (foto's onder):
1) Meghan ontvangt een feministische cartoon waarin haar hond Guy een rolletje speelt. 2) Harry amuseert zich zoals altijd rot met kleine kinderen.
3) Het gastenboek ondertekend. Hier is duidelijk dat een van Meghans passies kalligrafie is. 4) In gesprek met jongeren over hun mentale welzijn.

Een impressie (foto's onder):
1) De Royal Pavilion in Brighton. 2) Heel wat klassen kregen 's ochtends vrijaf om het hertogelijke koppel te begroeten. En dat betekende flink wat high fives voor Harry. 3) Aan de Chichester University. 4) Harry en Meghan steken zelden hun genegenheid voor elkaar weg.

Letizia en Sofía tussen de bikers

De Spaanse koningin Letizia  en oud-koningin Sofía zijn in Madrid op een verschillende locatie in kraampjes gaan staan om stickers en bandjes uit te delen voor het Rode Kruis. Jaarlijks houdt de hulporganisatie een grote collectedag, Día de Banderita (Dag van de Vlag) genaamd, een traditie die tot 1889 teruggaat.

De campagneslogan luidt dit jaar "Zeg ja tegen de kindertijd" en is gericht op duizenden kwetsbare jongeren die het risico lopen te worden buitengesloten. Het Rode Kruis zorgt voor schoolmateriaal, steunt met husiwerklessen of helpt meezoeken naar gastgezinnen. Letizia en Sofía werden elk gespot met een bikergezelschap in hun kraampje. 

2018 Getty Images

Deze week werd ook bekend dat de Deense kroonprins Frederik het Rode Kruis onder zijn vleugels neemt als beschermheer. Hij volgt daarmee zijn vader, prins Henrik, op die in februari overleed. "Het is belangrijk dat het humanitaire werk wordt gezien en zoveel mogelijk aandacht krijgt. De aanwezigheid van het Rode Kruis speelt een bepalende rol in het leven van veel mensen", aldus Frederik. 

Eerste "prinselijke" huwelijk in Roemenië sinds 1948

Na de soap rond het sterfbed van koning Mihai, is er nu ook een soap geweest rond het huwelijk van zijn kleinzoon, Nicolae Medforth-Mills met Alina-Maria Binder. De twee gaven elkaar het jawoord en de hele familie ontbrak zowaar, op Nicolae's zus na. 

Nicolae verloor in 2015 zijn prinselijke titel. Een exacte reden is nooit gegeven, maar wellicht ligt een niet erkend kind van Nicolae aan de basis (waarvan hij het vaderschap trouwens ontkent). Het rommelt al een hele tijd in de familie met als hoogtepunt een fikse ruzie eind vorig jaar toen koning Mihai op sterven lag. Nicolae beweerde dat hij zijn grootvader niet mocht bezoeken, dat hem de toegang abrupt geweigerd werd, terwijl zijn tante Margareta (foto onder) een klacht indiende wegens huisvredebreuk. 

Alex Nicodim/NurPhoto

Hij mag dan wel geen prins meer zijn (en de Roemeense monarchie werd ook in 1947 door het communistische regime afgeschaft, Roemenië is een republiek), Nicolae had wel een orthodox huwelijk met royale allures. Zo was er een koets die het echtpaar op rijtoer nam in de stad Sinaia, de Roemenen konden rekenen op een kus op de trappen van de kerk en ze kregen een balkonscène. De festiviteiten waren live te volgen op YouTube.

Hoewel Nicolae nog gehoopt had op een familiereünie en een uitnodiging stuurde, daagden zijn tante -die na de dood van haar vader Mihai aangeduid is als "bewaarder van de kroon"- en moeder niet op. Maar dat kon de pret duidelijk niet bederven op onderstaande foto's: 

Nicolae en Alina huwden eerder al voor de wet, maar hielden nu pas een orthodoxe viering.
Het koppel ging voor een traditionele balkonscène met zoen.
Dansen in stijl. Nicolae en Alina worden door The Telegraph de Roemeense Harry en Meghan genoemd.

Meest gelezen