Foto Wouter Faveyts - Zwin Natuur Park

Trippelende flamingo steelt de show in natuurpark Het Zwin

In natuurpark Het Zwin in West-Vlaanderen is een flamingo gespot. Dat is heel bijzonder, want flamingo's komen normaal gezien niet voor bij ons. Het dier is, verrassend genoeg, blijkbaar van Duitse origine. 

Het Zwin in Knokke-Heist, is als "internationale luchthaven voor trekvogels" een plaats waar verschillende soorten vogels wel eens neerstrijken, al dan niet op doortocht naar verre oorden, maar dat er een flamingo te gast is, is wel heel bijzonder.

De vogel is een kruising tussen twee soorten flamingo's - er zijn er wereldwijd zes. Het dier is er al enkele dagen, en is geringd. Hij is van Duitse origine. "Dat is een ongebruikelijke herkomst voor een flamingo, maar het dier komt eigenlijk van een kolonie van flamingo's die ooit, in de jaren 80, uit gevangenschap is ontsnapt en in het wild is beginnen te broeden in het noorden van Duitsland", zegt vogelkenner Wouter Faveyts van het Zwin Natuurpark. Daar worden ze geringd. "Dus in die zin is het niet helemaal een wilde flamingo, al is deze weldegelijk in het wild geboren, in 2016." 

Flamingo's zijn sociale dieren, dus deze kan je best proberen te spotten tussen de groepen ganzen

Ons frissere klimaat vormt blijkbaar geen probleem. Het groepje Duitse flamingo's gaat elk jaar overwinteren in Nederland, maar deze heeft zich dus een beetje vergist van richting. Het zou kunnen dat hij nog een tijdje blijft: eerder hing hij al een tijdlang rond in Zeeuws-Vlaanderen. "Het is de moeite om eens langs te komen in het Zwin, al is er natuurlijk geen garantie dat je hem zal zien."

Een tip daarbij: "Flamingo's zijn sociale dieren, en bij gebrek aan soortgenoten zal dit dier zich ophouden tussen de groepen ganzen," aldus Faveyts. 

De provincie West-Vlaanderen zette intussen een filmpje op Twitter waarop de flamingo te zien is, sierlijk trippelend tussen de Canadese ganzen. 

Meest gelezen