Tientallen slachtoffers 22 maart liepen blijvende gehoorschade op

Na de aanslagen in en rond Brussel op 22 maart 2016, werden 56 slachtoffers met gehoorklachten behandeld in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. Veertig procent van hen liep blijvend gehoorverlies of tinnitus op. 

Bij de aanslagen in Brussel kwamen 35 mensen om het leven. 340 mensen raakten gewond. Heel wat slachtoffers stelden na enige tijd ook gehoorschade vast.  56 van hen werden in het UZA behandeld. “56 patiënten meldden zich aan op onze dienst met klachten van verminderd gehoor, tinnitus, een drukgevoel en/of overgevoeligheid voor geluiden,” zegt professor Annick Gilles van het UZA. "Veertig procent van hen blijft over met permanente klachten als gehoorverlies of tinnitus. Drie patiënten vertoonden ook een perforatie van het trommelvlies ten gevolge van de drukgolf bij de ontploffing."

Meeste slachtoffers hebben gehoorschade aan rechteroor

Opmerkelijk: het merendeel van de patiënten vertoonden gehoorschade aan het rechteroor. "Dit omdat de eerste explosie in de luchthaven plaatsvond aan de rechterzijde van de terminal, en de meeste mensen zich aan de linkerkant van de explosie bevonden", legt Gilles uit. "Hierop liep iedereen richting de uitgang aan de andere kant van de terminal. Daar ging negen seconden later een tweede explosie af, opnieuw aan de rechterkant van de meeste mensen."

Meest gelezen