Verkiezingsdebat Aalst: "Met CD&V-burgemeester minder repressie en meer preventie"

Op de website van CD&V-Aalst lijkt het een uitgemaakte zaak: Ilse Uyttersprot is de toekomstige burgemeester van Aalst. Een die minder zal inzetten op repressie dan de huidige burgemeester en haar coalitiepartner Christophe Dhaese (N-VA). “Je kan niet op elke hoek van de straat een agent zetten. We willen de interventie proberen voor te zijn.”

Ze hebben goed samengewerkt tijdens de voorbije zes jaar, beamen zowel Dhaese als Uyttersprot in het debat op Radio 1. Of ze daar een nieuwe termijn willen aanbreien, laten ze in het midden. “Dat is aan de kiezer om te beslissen”, klinkt het unisono.

Aalst is geëvolueerd van “marginaalst” naar “geniaalst”, zegt Dhaese. Een kentering die al 12 jaar bezig is, onderbreekt Uyttersprot, de vorige burgemeester van Aalst en schepen van onder meer sport in de huidige coalitie. “In 2007 was Aalst een puinhoop, vandaag is het een moderne stad. Dat kun je niet op zes jaar tijd.”

Dhaese is trots op de kentering die N-VA teweeg gebracht heeft. Om de grote instroom aan mensen met een migratieachtergrond te beheersen, zette Aalst vooral in op het leren van Nederlands. Uyttersprot wil breder gaan en pleit voor een integrale benadering. “Ook mensen uit Aalst zelf hebben problemen die we moeten aanpakken. Het gaat over veel meer dan het leren van een taal.”

Het huidige stadsbestuur zette vooral in op veiligheid. Dhaese maakte een prioriteit van de strijd tegen drugs. “Ik heb veel horecazaken gesloten en treed zowel preventief als repressief op tegen jongeren die drugs gebruiken. Het staat in de strafwet, we moeten die wet ook toepassen.”

Uyttersprot noemt het beleid van Dhaese te repressief. “Criminaliteit moet bestraft worden maar iedere interventie is er een te veel. We moeten meer inzetten op preventie want dat is de enige mogelijkheid om jongeren niet in aanraking met drugs te laten komen en ook onze wijk veilig te houden. Je kan niet op elke hoek van de straat een agent zetten en overal camera’s hangen.”

Als zesde centrumstad van Vlaanderen heeft Aalst 232 agenten. “Te weinig”, zegt Dhaese. “Er moeten absoluut mensen bijkomen. Over veiligheid kun je niet alleen spreken, mensen moeten het zien.” 

Meest gelezen