Volt Europa: "Wij willen de manier van politiek voeren veranderen"

Volt Europa is een pan-Europese partij die deelneemt aan de lokale verkiezingen in Etterbeek en Elsene. Ze trekt op 14 oktober naar de kiezer met concrete maatregelen die het leven van de burger aangenamer moet maken. 

Volt Europa is een pan-Europese beweging bestaande uit 15.000 leden die actief zijn in een 30-tal landen. Een uniek project dat ontstaan is als reactie tegen de Brexit. In België en acht andere Europese landen zijn ze omgevormd tot een volwaardige politieke partij. "Wij willen de manier van politiek voeren binnen Europa te veranderen", zegt Kevin Perrottet, lijsttrekker van Volt in Etterbeek.  Klimaatsverandering, economische ongelijkheid, migratie, terrorisme, en digitale transformatie zijn transnationale uitdagingen waar nationale overheden geen antwoord op kunnen bieden. Enkel een Europees antwoord kan verandering brengen.

Concrete maatregelen die het leven van de burger aangenamer moet maken

Zlatimira Colova, Volt

Ze pleiten overal in Europa voor meer burgerparticipatie, een inclusievere samenleving, een slimmere staat en duurzaamheid. "Wij trekken in Brussel naar de kiezer met concrete maatregelen die het leven van de burger aangenamer moet maken", zegt Zlatimira Colova. Ze promoten de digitalisering van de publieke administratie, willen naast het Nederlands ook het Engels als een administratieve taal, meer transparantie en een betere en efficiëntere samenwerking tussen de Brusselse gemeenten. De maatregelen waarmee ze naar Elsene en Etterbeek trekken halen ze uit “best practices” van andere Europese steden.

Wij willen de burger geen verplichtingen opleggen

Kevin Perottet, Volt

"Op vlak van duurzaamheid willen we de burger geen verplichtingen opleggen", zegt Kevin Perrottet. "We willen meer meetpalen die de luchtvervuiling opmeten om zo de bevolking te sensibiliseren en hun zelf de overstap te laten maken op alternatieve vervoersmiddelen", aldus Perrottet. Centraal hierbij staat de aanleg van fietspaden en fietsparkings, het promoten van elektrisch autodelen, en de uitbreiding van het aanbod openbaar vervoer.

Dit alles willen ze bereiken door de burger meer inspraak te geven. "Geen consultatie, maar actieve burgerparticipatie", zegt Omri Preiss lijsttrekker van Volt in Elsene. Daarom willen ze volksvergaderingen invoeren waarbij burgers zelf oplossingen zoeken voor de nijpende problemen in de gemeente. 

"Pilot" voor de Europese verkiezingen in mei 2019

De deelname van Volt aan de gemeenteraadsverkiezingen van Elsene en Etterbeek is uniek want het is de eerste keer dat de partij deelneemt aan verkiezingen. In Mei 2019 zullen ze participeren aan de federale en Europese verkiezingen. Ook in de andere landen zullen ze deelnemen aan de Europese verkiezingen. Ze hopen 25 vertegenwoordigers afkomstig uit het hele continent naar het Europese Parlement te kunnen sturen.

Omri Preiss en Zlatimira Colova komen op in Elsene. Kevin Perottet en Boroka Takacs zijn de kandidaten in Etterbeek.  De kandidaten zijn als het ware echte Europeanen. Ze zijn afkomstig uit verschillende Europese landen en hebben voor hun studies het hele continent afgereisd. Omri Preiss en Zlatimira Colova hebben allebei ervaring in het Europese Parlement. 

Ook in Antwerpen en Andenne neemt Volt deel aan de verkiezingen. In Antwerpen staan ze met 4 kandidaten op Lijst Paars, een kartellijst waar Volt samen met de Piratenpartij opkomt. Daar ligt hun focus op de verbetering van het openbaar vervoer en meer burgerparticipatie. In Andenne hebben ze een kandidaat op een lijst met onafhankelijken.

Meest gelezen