Videospeler inladen...

Wouter Van Besien herhaalt: "Wij gaan geen coalitiegesprekken met de N-VA aan"

De Antwerpse Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien herhaalt klaar en duidelijk dat zijn partij in de Scheldestad niet met de N-VA gaat praten over een mogelijke coalitie. Uit een aantal peilingen blijkt dat de huidige meerderheid wankelt en gisteren sloot burgemeester Bart De Wever (N-VA) een coalitie met Groen niet langer uit. Van Besien wijkt niet af van zijn lijn.

"Als hij ons uitnodigt, zullen we een beleefdheidsbezoek brengen", zegt Van Besien in "De afspraak op vrijdag". "Wij gaan geen coalitiegesprekken aangaan met de N-VA." Alle vragen in die zin noemt hij politieke vragen. "Op die politieke vraag is er een duidelijk antwoord vooraf zodat het aan de kiezer in Antwerpen is om te zeggen in welke richting we uit kunnen."

Als er bereidheid van andere partijen is om een ándere meerderheid te vormen, dan doen wij dat ook

Wouter Van Besien, Antwerpse Groen-lijsttrekker

Aan de peiling van vandaag hecht Wouter Van Besien weinig geloof. "17 procent van de mensen heeft nog niet beslist. We zullen merken waar dat naartoe gaat. Het is een peiling die is afgenomen vóór "curieuzeneuzen" naar voor is gebracht en die heeft de Antwerpenaar nog eens met de neus op de feiten gedrukt dat de luchtkwaliteit slecht is."

"Ik ga uit van een andere uitslag, maar áls het deze uitslag zou zijn, gaan wij met de N-VA geen meerderheid vormen. Als er bereidheid van andere partijen is om een ándere meerderheid te vormen, dan doen wij dat ook."

Nochtans werkt Groen nu al samen met de N-VA op districtsniveau. Volgens Van Besien echter zijn de verschilpunten op het stedelijke bestuursniveau te groot. Hij verwijst naar het mobiliteitsbeleid, de invoering van praktijktesten, het voeren van een antidiscriminatiebeleid en het woonbeleid. 

De suggestie die Bart De Wever gisteren deed bij "Iedereen kiest" wijst Van Besien resoluut af. "Als de kaarten ongelooflijk moeilijk liggen, moeten we ze toch oprapen", zei die. "Absolute nonsens", reageert Van Besien. ""Als wij voorstellen doen over een autoluwe binnenstad, zijn zij tegen. Als wij zeggen dat we tramlijnen gaan verlengen, zijn zij tegen. Als wij zeggen dat we een circulatieplan gaan maken, zijn, zij tegen." De Groen-lijsttrekker vermoedt dat De Wever het debat over mobiliteit en milieu probeert dood te knijpen zodat de thema's samenleven en diversiteit weer meer op de voorgrond komen.

Meest gelezen