2018 Getty Images

Zuid-Koreaanse ex-president Lee Myung-bak krijgt 15 jaar cel wegens corruptie

In Zuid-Korea is ex-president Lee Myung-bak veroordeeld wegens omkoping, misbruik van staatsgelden en misbruik van macht. Volgens Lee gaat het om een politieke afrekening door de huidige regering in Seoel.

Lee was president tussen 2008 en 2013. Het hof heeft hem veroordeeld tot 15 jaar cel en een boete van ongeveer elf miljoen euro. Volgens de rechters is bewezen dat Lee een groot bedrag gekregen van het elektronicaconcern Samsung. In ruil zou hij zijn invloed gebruikt hebben om de veroordeelde voorzitter van Samsung, Lee Kun-hee, gratie te verlenen. Ook die was toen veroordeeld wegens corruptie.

Lee Myung-bak ontkent de feiten en zegt dat zijn veroordeling het gevolg is van een politieke afrekening door de huidige regering van Zuid-Korea. De voorbije jaren zijn in Zuid-Korea al tal van politieke en zakelijke toplui veroordeeld wegens vriendjespolitiek en corruptie.

Lee is al de vierde Zuid-Koreaanse ex-president die naar de cel moet. Zijn opvolgster en partijgenote Park Geun-hye was eerder veroordeeld tot 33 jaar opsluiting wegens machtsmisbruik.

In 1996 werden de voormalige dictator Chun Doo-hwan en zijn opvolger Roh Tae-woo veroordeeld wegens rebellie en corruptie. Beiden kregen gratie in 1997.

Meest gelezen