Zweedse Academie voor Nobelprijs Literatuur kiest nieuwe leden

Dit jaar is er geen Nobelprijs voor Literatuur, na schandalen in de #MeToo-sfeer. Maar de Zweedse Academie neemt een nieuwe start met twee nieuwe leden.

De Zweedse Academie raakte in nauwe schoentjes door het gedrag van Jean-Claude Arnault, een Franse fotograaf die getrouwd is met een lid van de Academie, en die ook zeer dicht bij andere leden van het illustere gezelschap staat. Achttien vrouwen hadden getuigd dat hij hen had misbruikt. Intussen is Arnault veroordeeld tot twee jaar cel wegens verkrachting.

Als gevolg van de zaak namen meerdere leden van de Academie ontslag, en wordt er dit jaar geen Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt. 

Nu heeft de Academie twee nieuwe leden verkozen: dichteres Jila Mossaed, geboren in Teheran, en Eric Runesson, rechter bij het Zweedse Hooggerechtshof. Daarmee zijn er weer twaalf van de achttien leden actief, en dat is voldoende om te functioneren. De Zweedse koning Carl XVI Gustav, peter van de Academie, vindt de verkiezing van de nieuwe leden positief.  

Ik hoop dat de Zweedse Academie er beetje bij beetje in zal slagen om het vertrouwen te herstellen en haar werk te hervatten

Carl XVI Gustaf, koning van Zweden

Volgende week wordt wel een alternatieve Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt. Daarvoor zijn er drie kandidaten: de Britse auteur Neil Gaiman en twee schrijfsters, Maryse Condé uit Guadeloupe en de Canadees-Vietnamese Kim Thuy. De Japanner Haruki Murakami was ook genomineerd door Zweedse bibliothecarissen, maar hij heeft zich teruggetrokken. Murakami wil zich concentreren op het schrijven. Op vrijdag 12 oktober wordt de winnaar van de alternatieve Nobelprijs voor Literatuur bekendgemaakt.

Meest gelezen