AP 2017

Alexander Pechtold stapt op als partijvoorzitter van D66 en verdwijnt uit de Nederlandse politiek

In Nederland heeft Alexander Pechtold zijn ontslag aangekondigd als voorzitter van de links-liberale partij D66 en als parlementslid. Zijn partij zit in de regering, maar doet het niet zo goed in de peilingen.

Pechtold maakte zijn ontslag bekend tijdens een toespraak op een partijcongres in Den Bosch. "Het is tijd voor nieuw leiderschap", zei hij. Dinsdag legt hij zijn ambt neer als partijleider van D66 en stapt hij ook uit de Tweede Kamer.

De links-liberale D66 zit samen met de liberale VVD van premier Mark Rutte, het christendemocratische CDA en de ChristenUnie in de regering, maar de partij doet het niet zo goed in de peilingen. Pechtold zelf kwam in opspraak na berichten dat hij een appartement gekregen had van een vriend en een relatie met een politica van D66 nogal onaangenaam beëindigd was.

Pechtold werd partijvoorzitter van D66 in 2006. Toen had die partij nog slechts twee zetels in de Tweede Kamer. In drie opeenvolgende verkiezingen wist Pechtold dat op te trekken tot 19 zetels nu. Zijn belofte om D66 terug in de regering te brengen, heeft hij gehouden, maar regeringsdeelname houdt dus ook risico's in.

Meest gelezen