Videospeler inladen...

Werk van Banksy versnippert zichzelf, Sotheby's: "We zijn gebanksyd"

Op een veiling van Sotheby's in Londen hebben de bieders zich in een scène regelrecht uit "Mission impossible" gewaand toen een werk van de Britse kunstenaar Banksy zichzelf vernietigde. Het werk "Meisje met ballon" werd automatisch versnipperd nadat het voor bijna 1,2 miljoen euro werd verkocht. "We zijn gebanksyd", vatte het veilighuis het onverwachte tafereel samen.

Banksy, naar wiens identiteit we nog altijd het raden hebben, staat bekend om zijn straatkunst waarmee hij vaak een boodschap uitdraagt tegen het kapitalisme en het establishment, en pleit voor vrede en vrijheid. Zijn muurschilderingen duiken altijd totaal onverwacht op. Deze keer was er opnieuw verbazing alom, maar niet voor een kunstwerk an sich, wel om wat ermee gebeurde.

Op een veiling bij Sotheby's in Londen ging het verfspuitwerk "Meisje met ballon" uit 2006 onder de hamer.  Er wordt stevig geboden en uiteindelijk gaat een anonieme koper er via een telefonisch bod mee aan de haal voor een kleine 1,2 miljoen euro. Op het moment dat de verkoop wordt afgeklopt, wordt "Meisje met ballon" als het ware door de lijst opgegeten en komt het doek er onderaan versnipperd uit.  

VIDEO: de zelfvernietiging op de veiling

Going, going, gone...

"We zijn gebanksyd", vatte Sotheby's het samen. Banksy zelf postte op zijn Instagramaccount ook een foto van het moment met het bijschrift "Going, going, gone...". 

Vraag rijst of de koper alsnog het geldbedrag hoort te storten. Het kunstwerk is per slot van rekening herleid tot een aantal repen. Maar die repen kunnen ook best veel waard zijn, omdat ze het resultaat zijn van een stunt van -wellicht- Banksy en zo opnieuw een kunstwerk vormen. "We hebben contact opgenomen met de koper die verrast was. We zijn in gesprek over de volgende stappen in dit verhaal", aldus Sotheby's. 

Meest gelezen