Videospeler inladen...

Bezetting van torenkraan in Hove is afgelopen, bouwvakkers zullen betaald worden

In Hove, in de provincie Antwerpen, hebben de boze bouwvakkers de torenkraan die ze sinds gisterochtend bezetten, verlaten. Ze klommen op de kraan uit protest, omdat ze niet correct betaald werden door hun baas. Intussen is er een oplossing gevonden voor betalingsprobleem, na bemiddeling door de vakbond.

De arbeiders klommen gisterochtend rond half 8 op de kraan, uit protest tegen de achterstallige betalingen. Sommigen zeiden dat ze al maanden geen loon meer hadden ontvangen. De mannen, uit Marokko en Egypte, werden voor een Italiaanse onderaanneming. Bemiddelaars van de federale politie kwamen 's middags ter plaatse, maar konden de mannen nog niet overtuigen om naar beneden te komen.

In de loop van de late avond beslisten de zeven bouwvakkers dan toch om hun actie te staken. "Er zijn enkele bemiddelaars langsgekomen, onder meer van de vakbonden. Zij kregen de mannen toch zo ver om zonder incidenten naar beneden te komen", zegt politiewoordvoerder Dirk Fonteyne van de politiezone HEKLA. "De mannen leken heel vastbesloten om in de kraan te blijven zitten, maar zijn dan uiteindelijk toch naar beneden gekomen." 

Oplossing voor betalingsprobleem

De arbeiders werkten voor een Italiaanse firma, die op haar beurt was aangenomen door een andere onderaannemer. Volgens ACV zat vooral daar het probleem. "Het Italiaanse bedrijf werd zelf niet correct betaald door de andere onderaannemer, en kon daarom het personeel ook niet vergoeden", zegt Ronny Matthysen van ACV-Bouw. "Intussen is er afgesproken dat de Belgische hoofdaannemer de Italiaanse firma rechtstreeks zal vergoeden, en niet langer via de andere onderaannemer." Daarover zouden ook afspraken op papier staan.

De zeven bouwvakkers werden samen met hun collega's opgevangen door het Rode Kruis in Lint. De vakbonden zoeken intussen naar structurele opvang voor de mannen.

Meest gelezen