Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Amerika is met opperrechter Kavanaugh nu helemaal duidelijk in tweeën gespleten"

Brett Kavanaugh wordt benoemd als nieuwe rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof en dat komt niet als een verrassing, zegt onze correspondent in Washington, Björn Soenens. Hij legt uit wat de benoeming nu betekent voor de Verenigde Staten.

Dat de Amerikaanse Senaat heeft ingestemd, is geen verrassing voor Amerika-correspondent Björn Soenens. “Na gisteren wisten we hoe de kaarten lagen. Er zijn geen nieuwe verrassingen uit de bus gekomen. De stemming verliep hoe ze te verwachten en te voorzien was”, besluit Soenens na de stemming waarbij 50 Senatoren voor de benoeming van de omstreden kandidaat-opperrechter stemden en 48 Senatoren tegen stemden.

Soenens merkt op dat dit de meest nipte meerderheid ooit is bij de benoeming van een nieuwe opperrechter in de VS. De correspondent concludeert daaruit dat “de VS nu helemaal in tweeën gespleten is”. “Niet alleen het land, maar ook de politiek.” De tegenstelling tussen de Republikeinse partij en de Democraten langs de andere kant tekent zich nu heel duidelijk af.

De VS is nu helemaal in tweeën gespleten: niet alleen het land, maar ook de politiek.

De Republikeinen interpreteren de uitkomst van de stemming als “een grote dag voor Amerika, waarbij het recht heeft gezegevierd”, aldus Soenens, omdat Kavanaugh niet zomaar aan de kant is geschoven na beschuldigingen van vrouwen die zeiden dat ze het slachtoffer waren van grensoverschrijdend gedrag door de kandidaat-rechter.

De Democraten spreken op hun beurt van een “zwarte dag voor Amerika, vanwege al die misbruikte vrouwen die zich niet gehoord en genegeerd voelen”.

Gevolgen?

Wat zijn de gevolgen van de benoeming van Kavanaugh. “In het Hooggerechtshof krijg je nu 5 conservatieve rechters tegenover 4 anderen. We zullen zien wat dat qua rechtspraak oplevert en hoe onafhankelijk Brett Kavanaugh zich als opperrechter kan gedragen, want eenmaal benoemd zijn rechters vrij om zich te gedragen hoe ze dat zelf willen.”

Op korte termijn voorziet Soenens vooral dat benoeming van Kavanaugh verder protest zal uitlokken. “Maar hoe lang zal dat duren en hoe duurzaam zal dat zijn? De leider van de Democraten in de Senaat zei: ‘Als je wil protesteren, doe het dan in de stembus.’” Op 6 november trekken de Amerikanen namelijk naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen, de midterms, voor het Amerikaanse Congres. Het valt af te wachten of het protest nog een maand ver zal dragen en of dit een invloed zal hebben op die stembusgang.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen