Chiro (en andere jeugdbewegingen) vechten en vlechten voor psychisch welzijn

Heel het weekend organiseert Chiro "wij vlechten mee", waarbij aandacht wordt gevraagd voor psychisch welzijn binnen de jeugdbeweging, zowel voor de leiding als voor de leden. Chiro doet dat samen met nog enkele andere jeugdbewegingen, onder wie KLJ, KSA en FOS Open Scouting. 

De voorbije jaren raakt psychisch welzijn meer en meer bespreekbaar. In bedrijven, maar stilaan ook in de hobbysfeer. Chiro wil het taboe om te praten over psychische problemen doorbreken. Enkele andere jeugdbewegingen haken er op in.

"Dit weekend geven we de leden van de meeste lokale afdelingen een vlecht mee, die we op hun uniform opspelden. De vlecht bestaat uit drie kleuren. En elke kleur staat symbool voor wat nodig is bij de begeleiding van onze jongeren: luisteren, praten én doen", zegt Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen. "Kinderen en jongeren tonen zo dat ze weten dat ze hun verhaal kwijt kunnen, de leiding toont dat ze luisterbereid zijn als het eens wat minder gaat."

Sven Spreutels had het in zijn jonge jaren moeilijk en zegt dat hij bij Chiro zijn verhaal kwijt kon: "Rond mijn 15e werd me duidelijk dat ik op jongens viel. Ik had het daar zelf moeilijk mee en kon er moeilijk mee naar buiten komen. Dat op school zeggen, leidde snel tot lachen met mij en pestgedrag. Bij Chiro was dat anders. Het was open bespreekbaar. Praten met de leiding toen maakte me sterker en weerbaarder. Mijn geaardheid maakte echt niet uit,  ik was gewoon al sinds jaren eéén van hen." 

Volgens Spreutels blijft het moeilijk: "Als leiding, moet je telkens weer een coming out doen naar de ouders van de leden, het is telkens opnieuw investeren. Er zullen maar een ouders problemen hebben met een lesbische leidster. Luisteren is heel belangrijk, praten ook én ingrijpen op pestgedrag of een bepaald woordgebruik, zoals "doe niet zo gay".

De actie "wij vlechten mee", het hele weekend dus bij heel wat jeugdbewegingen, heel wat jongeren worden bewust gemaakt van het belang van openheid en psychisch welzijn.

Meest gelezen