Videospeler inladen...

"Echt geen diva, maar een ontzettend lief mens": Helmut Lotti werkte samen met Montserrat Caballé

Montserrat Caballé is overleden, de Spaanse sopraan is heengegaan. Ze werd 85. "Fenomenale stembeheersing", besluit Sylvia Broeckaert van Klara. Ook Helmut Lotti kent Caballé. Hij nam 22 jaar geleden een nummer met haar op. En collega Lucas Vanclooster had haar ooit bij zich in de auto, tijdens een doldwaze rit door Brussel. 

"Ze was een grote zangeres, vooral in het repertoire van Rossini of Bellini. Daar toonde ze een fenomenale stembeheersing", zegt Klara-collega Sylvia Broeckaert. "Ze was niet zo een grote actrice als bijvoorbeeld Maria Callas. Ze moest het volledig hebben van haar stem." 

Caballé heeft haar wereldwijde bekendheid te denken aan opera-collega Marilyn Horne. "Caballé verving haar in 1965 in de opera 'Lucrezia Borgia' in de Carnegie Hall in New York. Zo werd haar internationale carrière gelanceerd."

"Ze vroeg me zelfs om advies"

Helmut Lotti heeft 22 jaar geleden samengewerkt met Caballé. "Het was een geweldige samenwerking. Montserrat was een vriendelijke, lieve en goedlachse dame." In 1996 werd hij uitgenodigd in Barcelona om samen met de sopraan een nummer op te nemen: 'Had to be'. "Ze vroeg me zelfs om tips. We zongen een popsong, en daar was ze helemaal niet in thuis. Ze wilde dus advies." 

(Beluister het duet van Lotti en Caballé hieronder.)

Het woord 'diva' wil Lotti niet in de mond nemen. "Allesbehalve zelfs. Ze leidde jonge klassieke stemmen in Spanje op. Ik vond dat bijzonder mooi." Lotti werd door Caballé uitgenodigd in een mobiele studio in Barcelona, waar de broer van Caballé de techniek verzorgde. "Ze voelde zich duidelijk heel goed bij de mensen rondom haar, en gedroeg zich op geen enkel moment hautain", besluit Lotti. 

"Met een loodzware koffer door Brussel"

Collega Lucas Vanclooster werkte in de jaren 80 als chauffeur voor De Munt in Brussel. Hij reed operasterren het land rond, ook Caballé. "Montserrat Caballé was in Brussel voor een uitvoering van 'Semiramide' van Rossini. Ze moest twee avonden zingen, maar met een dag tussen, waarop ze moest optreden in het buitenland. Ik moest haar en haar echtgenoot naar de luchthaven brengen." Wat volgde was een wilde rit door Brussel, "met een reusachtige koffer, en dat voor maar één dag".

De vedette kwam maar net op tijd aan bij de luchthaven. "Haar man vroeg me om op hem te blijven wachten, terwijl hij Caballé op het vliegtuig zou zetten", gaat Vanclooster door. "Na een kwartiertje plofte hij naast me in de auto weer neer en zei hij: "ze heeft het vliegtuig gehaald. We zijn voor een paar dagen van haar af.""

(Beluister het volledige verhaal van Lucas Vanclooster hieronder.) 

Meest gelezen