Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Interpol vraagt China om uitleg over de verdwijning van zijn voorzitter Meng Hongwei

De internationale politiedienst Interpel heeft China nu officieel om informatie gevraagd over voorzitter Meng Hongwei. Die is eind september verdwenen tijdens een bezoek aan zijn thuisland. Mogelijk is Meng opgepakt door het regime in Peking, maar dat heeft nog niet gereageerd.

In een mededeling op Twitter heeft Jürgen Stock, de secretaris-generaal van Interpol, opheldering gevraagd van China. Hij verwacht "een officiële reactie van de Chinese overheid op de onrust over de verdwijning van Meng Hongwei, de Chinese voorzitter van Interpol. Ook de Franse regering hoopt spoedig duidelijkheid te krijgen.

De 64-jarige Hong -die sinds 2016 het ceremoniële leiderschap van Interpol waarneemt- woont in de Franse stad Lyon, het hoofdkwartier van de politiedienst. Eind september was hij voor een bezoek naar zijn thuisland China vertrokken en sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Zijn vrouw heeft hem intussen als vermist opgegeven bij de Franse politie. De politie van Lyon is intussen een onderzoek begonnen en heeft maatregelen getroffen om de veiligheid van de vrouw van Meng te verzekeren. Die zou bedreigingen gekregen hebben.

Is Meng in Peking in ongenade gevallen?

Volgens The South China Morning Post -een belangrijke krant uit Hongkong- zou Meng bij zijn aankomst in China meteen opgepakt zijn. De krant voert daarvoor "anonieme getuigen" aan.

Toch is dat niet uitgesloten. De laatste jaren zijn wel meer topfiguren uit de media, de zakenwereld of de politiek maandenlang verdwenen in China om daarna op te duiken als ze corruptie of andere misdaden bekennen. Dat was onlangs nog het geval met de internationaal bekende Chinese actrice Fan Bingbing, die nu een forse boete voor belastingfraude opgelegd krijgt.

Meng Hongwei is sinds eind 2016 voorzitter van Interpol. Daarvoor leidde hij de Chinese kustwacht en was hij viceminister van Openbare Veiligheid in de regering. Hij was dus betrokken bij ordehandhaving, wat vaak neerkomt op repressie van dissidenten en mensen die kritisch staan tegenover het communistische regime in China.

Opvallend: Meng kwam ook uit de entourage van de voormalige veiligheidschef Zhou Yongkang. Die is echter in ongenade gevallen bij president Xi Jinping en zit nu een levenslange celstraf uit (zie bericht over diens veroordeling hier bovenaan). Het is in China niet ongebruikelijk dat men de hele "clan" rond een uitgezuiverde topfiguur uitschakelt, maar door iemand aan te pakken met een dergelijk hoge internationale functie, neemt president Xi wel een groot risico.