Na de vorige verkiezingen in 2014 kwam er een prowesterse coalitie van drie partijen aan de macht.

Komt pro-Russische partij aan de macht in NAVO- en EU-lidstaat Letland?

Vandaag worden in de Baltische republiek Letland verkiezingen voor een nieuw parlement gehouden. Opvallend: een pro-Russische partij met banden met het Kremlin zou het goed doen in de peilingen.

Letland is een kleine republiek met nauwelijks 1,9 miljoen inwoners, geprangd tussen de Baltische Zee, Litouwen en Estland, maar ook Wit-Rusland en Rusland. Meer nog: het land heeft een Russische minderheid die goed is voor een kwart van de bevolking en Moskou hoopt op die manier invloed te verwerven in wat een kleine, maar strategisch belangrijke sluitsteen is in de Europese Unie en de NAVO.

De voorbije jaren werd Letland geregeerd door een coalitie van drie centrumrechtse en pro-Europese partijen. In 2014 werd de pro-Russische partij Harmonie echter de grootste, maar kon ze niet regeren omdat de anderen er niet mee wilden samenwerken. Een "cordon sanitaire" dus.

In de peilingen zou Harmonie nu echter opnieuw vooruitgaan, te meer omdat de partij deze keer ook etnische Letten op de lijst heeft gezet. Bovendien doen een populistische partij onder de vroegere acteur Artuss Kaimins het ook goed in de peilingen en die partij zou wel bereid zijn om met Harmonie een nieuwe regering te vormen. Beide partijen beloven om het defensiebudget te verkleinen en meer uit te geven aan sociale voorzieningen.

Dat is verleidelijk voor armere Letten, maar natuurlijk ook voor het Kremlin. Harmonie steekt die sympathie niet onder stoelen of banken en heeft in het verleden een nauwe band opgebouwd met Verenigd Rusland, de partij van de Russische president Vladimir Poetin.

Anderzijds viert Letland net dit jaar dat het honderd jaar geleden onafhankelijk is geworden van het Russische rijk. Na een bezetting door Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie is het land -net als Estland en Litouwen- in 1991 opnieuw onafhankelijk geworden. De drie Baltische staten zijn nu lid van de Europese Unie, van de eurozone en van de NAVO.

 

Meest gelezen