Videospeler inladen...

Spaanse operazangeres Montserrat Caballé (85) overleden: waarvan moet u deze stem als een klok kennen? 

In een ziekenhuis in Spanje is operazangeres Montserrat Caballé overleden. Ze werd 85 jaar. Caballé is een van de grootste sopranen van de 20ste eeuw. Tijdens de jaren 60, 70 en 80 speelde de zangeres de meest uiteenlopende rollen, onder meer in de opera van New York. Het grote publiek kent haar van "Barcelona", samen met Queen-frontman Freddie Mercury.

Hoe het begon

Montserrat Caballé werd in 1933 geboren in Barcelona. Als operazangeres maakte ze haar debuut bij de Opera van Basel, als Mimi in "La bohème" van Puccini. Al gauw trok de operadiva de oceaan over.

Haar internationale doorbraak kwam er in 1965, toen ze moest inspringen in de opera "Lucrezia Borgia" in de Carnegie Hall. Caballé kreeg maar een maand de tijd om het stuk in te oefenen, maar haar harde werk werd beloond: ze kreeg een staande ovatie van wel 25 minuten.

Het populaire werk

Bij het grote publiek raakte ze bekend na haar samenwerking met Freddie Mercury voor "Barcelona", het officiële nummer van de Olympische Spelen in 1992.

Dat nummer zong ze zonder Mercury tijdens de Spelen in de Catalaanse hoofdstad, want de Queen-frontman was toen al overleden aan de gevolgen van aids. De originele opname van "Barcelona" stamt uit 1987. Met het nummer scoorde het duo dus twee keer een hit, in 1992 én in 1988.

Mercury schreef voor Caballé ook het lied "Exercises in love". Haar stem is eveneens te horen in twee nummers van componist Vangelis. (lees verder onder de foto en video)

2011 Getty Images

Lange adem

De carrière van Caballé overspande ruim vijf decennia, met meer dan 4.000 opvoeringen. Ze trad sinds de jaren 60 op in de bekendste operahuizen van over de hele wereld: van Bremen over Wenen tot San Francisco. Caballé zong samen met andere bekende operazangers als Luciano Pavarotti, José Carreras en Placido Domingo.

Karakteriserend voor haar stem was haar lange adem: Caballé slaagde erin haar noten erg lang aan te houden, soms 20 maten lang. Ze stond ook bekend om haar dramatisch inlevingsvermogen, dat hielp haar om rollen te vormen.  

Wankele gezondheid

Caballé sukkelde al een hele tijd met haar gezondheid. In 1985 bracht ze drie maanden door in het ziekenhuis wegens een hersentumor, in 1993 werd ze dan weer behandeld voor hartproblemen. Caballé stierf ook in een ziekenhuis waar ze sinds vorige maand was opgenomen met niet nader genoemde klachten. Haar uitvaart zou volgens Spaanse media plaatsvinden op maandag in Barcelona.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen