Videospeler inladen...

Omstreden grondaankoop van sociale huisvestingsmaatschappij kost Vlaamse overheid 42 miljoen euro

De Vlaamse overheid moet opdraaien voor een miljoenenschuld van een sociale huisvestingsmaatschappij die failliet is gegaan. Dat schijft de krant De Tijd

Het gaat om maatschappij Vitare, die begin dit jaar in vereffening is gegaan en een schuld heeft achtergelaten van 42 miljoen euro. Dat geld had Vitare geleend van de Vlaamse overheid, die nu voor de schuld moet opdraaien.

Dochter van projectontwikkelaar

Vitare is in 2008 opgericht door de West-Vlaamse projectontwikkelaar Matexi. In 2013 verkocht Matexi 53 hectare onbebouwde grond aan Vitare. Het ging om percelen die verspreid lagen over heel Vlaanderen. Voor de aankoop van die percelen is Vitare gaan aankloppen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW, een overheidsorganisatie), die een lening van 35,5 miljoen euro ter beschikking heeft gesteld. 

Vitare had het plan om op die percelen sociale woningen te bouwen. Maar de meeste gemeenten waar de percelen lagen, hadden andere plannen met die percelen, waardoor de bouw niet overal is kunnen doorgaan. Omdat Vitare daardoor ook geen inkomsten in het vooruitzicht had, is de maatschappij uiteindelijk begin dit jaar in vereffening gegaan.

Winnaars en verliezers

De schulden die Vitare achterlaat, 42 miljoen euro in totaal, vallen ten laste van de Vlaamse overheid die via de VMSW het geld had geleend en zich ook borg had gesteld (voor het geleende bedrag en de interesten). Het geld van de lening is uiteindelijk terechtgekomen bij Matexi, de moedermaatschappij van Vitare die in dit verhaal de grote winnaar lijkt. 

Die 42 miljoen euro hadden wij goed kunnen gebruiken. Het is zuur dat die zomaar wegstromen.

Björn Mallants, directeur Vlaamse Vereniging voor Huisvestingsmaatschappijen

Hoewel er in het hele verhaal niets onwettelijk is gebeurd, heeft Björn Mallants, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Huisvestingsmaatschappijen, toch een wrang gevoel: "Die 42 miljoen euro hadden wij goed kunnen gebruiken. Wij hebben 135.000 mensen op onze wachtlijsten en de kwaliteit van onze woningen is op bepaalde punten aan verbetering toe. Dat hebben jullie met jullie reportage in Iedereen Kiest (over de Gentse sociale woningmaatschappij WoninGent, red.)  duidelijk aangetoond. Het is dan ook zuur dat dit geld zomaar wegstroomt". 

"Verlies zal veel kleiner zijn"

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) laat via haar woordvoerder weten dat het uiteindelijke verlies voor de Vlaamse overheid veel kleiner zal zijn. "Er zijn al woningen en gronden verkocht en er wordt nog verder gekeken hoe de andere gronden gevaloriseerd kunnen worden. Die middelen gaan allemaal terug naar de VMSW", luidt het in een mededeling. 

Meest gelezen