Videospeler inladen...

Ramsey Nasr speelt rol van zijn leven in theaterversie van bestseller "Een klein leven"

De Nederlandse acteur Ramsey Nasr levert een uitzonderlijke acteerprestatie in de theaterversie van "Een klein leven". Het stuk in een regie van Ivo van Hove is gebaseerd op de bestseller "A little life" van de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara. Nasr speelt de rol van Jude, een topadvocaat die als kind gruwelijk misbruikt werd. 

Ramsey Nasr speelt in "Een klein leven" de rol van Jude, die net als zijn drie vrienden op weg is naar een succesvolle carrière. Maar zijn herkomst en verleden blijven altijd wat vaag en mysterieus. Tot hij op een nacht een van zijn vrienden wakker maakt omdat hij hevig bloedt uit een wonde aan zijn arm. 

Langzaam wordt duidelijk dat Jude zichzelf verwond heeft, en dat dat een gevolg is van een gruwelijke  jeugd vol seksueel misbruik, uitbuiting en fysiek geweld.  Hij legt de schuld daarvoor bij zichzelf, en als straf verwondt hij zichzelf. 

De rol van Jude  moet duidelijk maken hoe het komt dat een onschuldig slachtoffer toch de schuld over wat hem is aangedaan bij zichzelf legt. En zich daarvoor wil straffen door zichzelf te verwonden. En op de duur zelfs niet meer kan zonder zelfverwonding, omdat het hem ook het gevoel heeft dat hij daardoor eindelijk de controle heeft over zijn eigen lichaam en zijn eigen leven. 

Die verwrongen schuldgevoelens vertolken en de daaruit volgende zelfverminking begrijpelijk maken is geen kleine opgave, maar de acteerprestatie van Ramsey Nasr maakte indruk op het publiek. Zelf moest hij ook leren inzien hoe het vreemde mechanisme van zelfbeschuldiging en zelfverminking werkt, vertelt hij. 

Videospeler inladen...

Het boek "A little life" maakte een diepe indruk op lezers, het werd enigszins verrassend een wereldwijde bestseller.  En ook de eerste reeks theatervoorstellingen was meteen uitverkocht. Ramsey Nasr vertelt dat hij zich tijdens de repetities afvroeg of mensen dit zware thema van kindermisbruik wel willen begrijpen, of het niet zover van hen afstaat dat het hen vervreemdt. 

Videospeler inladen...

Een personage vertolken dat in zijn jeugd zo'n opeenstapeling van gruwelijkheden heeft moeten ondergaan is niet eenvoudig. "Het heeft me zeer aangegrepen tijdens het repetitieproces", zegt Ramsey Nasr. "Ik heb het nog nooit meegemaakt dat iets letterlijk onder je vel gaat zitten."

Videospeler inladen...

Het succes van een boek met zo'n extreem thema heeft velen verrast, ook Ramsey Nasr. Tegenover al die donkere ellende staat wel de enorme warmte en toewijding van al Judes vrienden, ook al zullen ze hem uiteindelijk niet kunnen redden.

Al die positieve energie maakt zeker ook deel uit van de grote aantrekkingskracht van het verhaal. Regisseur Ivo van Hove ziet het - in tegenstelling tot schrijfster Hanya Yanagihara - als een sprookje, zegt Nasr, met aan de ene kant extreem goede personages, en aan de andere kan extreem kwaadaardige. 

Videospeler inladen...

Alle voorstellingen in Nederland en Vlaanderen zijn uitverkocht. Maar er wordt bekeken of er in het voorjaar van 2019 een nieuwe reeks op touw gezet kan worden. 

Wie hierover vragen heeft kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen