Videospeler inladen...

Roemenen stemmen: moet verbod op homohuwelijk worden opgenomen in de grondwet?

In Roemenië wordt vandaag een referendum gehouden. De kiezers moeten zich uitspreken over een voorstel van conservatieve groepen om in de grondwet op te nemen dat een huwelijk altijd tussen een man en een vrouw moet. Tegenstanders zeggen dat dit referendum een haatcampagne tegen holebi's zal versterken.

Het referendum vindt vandaag en morgen plaats en is een initiatief van een conservatieve actiegroep "Coalitie voor Familie". Die had drie miljoen handtekeningen verzameld, genoeg om een referendum af te dwingen. De Roemeense orthodoxe kerk steunt het initiatief.

Niet dat dat echt veel zal veranderen: het verbod op huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht is al opgenomen in de wet in Roemenië. De voorstanders van een verbod in de grondwet willen nu een dubbele zekerheid inbouwen dat de wet niet zo snel veranderd zal worden. Anderzijds is homoseksualiteit sinds 2001 niet meer strafbaar in Roemenië.

Om geldig te zijn, moet het referendum minstens 30% van de kiesgerechtigden naar de stembus krijgen. Tegenstanders roepen dan ook op om niet te stemmen om zo de opkomst laag te houden. Doorgaans is er in Roemenië weinig animo voor referenda. Bij de laatste parlementsverkiezingen bedroeg de opkomst zelfs 40% en nogal wat Roemenen zeggen dat dit referendum hen eigenlijk niet veel kan schelen.

"Abnormaal iets dat in het Westen begon"

Critici beweren dat het referendum aanleiding zal zijn voor meer haat en geweld tegen seksuele minderheden. Voorstanders ontkennen dat uiteraard, maar de toon is de voorbije weken wel verscherpt.

Zo zei de orthodoxe bisschop Sebastian Pascanu vorige week op een meeting dat "homoseksualiteit een abnormaal iets is dat ontstaan is in het Westen en dat een (medische) behandeling nodig is". De "Coalitie voor Familie" die het referendum heeft afgedwongen wil overigens dat het onderwijs in de scholen meer de nadruk legt op "traditionele gezinsvormen".

Er is ook een andere kritiek: volgens veel waarnemers is het referendum over het homohuwelijk bedoeld om de aandacht af te leiden van recente protesten tegen de wijdverbreide corruptie in Roemenië. Veel Roemenen zijn die corruptie en hun politieke elite spuugzat. De stembussen sluiten zondagavond om negen uur. Enkele uren later zouden voorlopige resultaten bekend gemaakt worden.

Meest gelezen