Videospeler inladen...

Het is gebeurd: Brett Kavanaugh legt eed af als opperrechter na krappe meerderheid in Senaat

Brett Kavanaugh, die door verschillende vrouwen beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag, is beëdigd als nieuwe rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Hij legde de eed af zo'n twee uur nadat de Senaat daarvoor met een nipte meerderheid het licht op groen had gezet. Vijftig Senatoren stemden voor, 48 Senatoren stemden tegen. De stemming gebeurde onder luid protest op de publieksbanken. 

Ondanks het feit dat genoeg Senatoren hadden aangegeven dat ze voor de benoeming van Kavanaugh zouden stemmen, was het toch nog spannend in de Amerikaanse Senaat. Zou iedereen zich wel aan zijn woord houden?

Dat is uiteindelijk gebeurd op het moment van de waarheid. Maar toch hing er hoogspanning in de lucht, in het halfrond: voor en tijdens de stemming brak er namelijk protest uit op de publieksbanken van de Senaat.

Vicepresident Mike Pence bleef herhalen dat de ordediensten de orde in de zaal zouden herstellen, maar uiteindelijk bleef het geroep en getier van de demonstranten nog redelijk lang duren omdat er kennelijk vanuit verschillende kanten demonstranten opdoken. Ook buiten werd er luid en fel gedemonstreerd.

(lees verder onder de video waarop het protest te horen is)

Videospeler inladen...

Getuigenissen

De benoeming van Brett Kavanaugh heeft op zijn zachtst uitgedrukt veel voeten in de Amerikaanse aarde gehad. Nadat president Donald Trump de 53-jarige Kavanaugh had voorgedragen als kandidaat-opperrechter, kwam een aantal vrouwen op de proppen met getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag door Kavanaugh.

Omdat het gedrag van een opperrechter onbesproken moet zijn, werd zwaar getild aan de beschuldigingen van de vrouwen. Eén van de vrouwen, Christine Blasey Ford, werd gehoord in de Amerikaanse Senaat en Kavanaugh zelf antwoordde met een vlammend en emotioneel betoog waarin hij de beschuldigingen staalhard ontkende. 

De FBI kreeg nadien nog een kleine week de tijd om de beschuldigingen verder te onderzoeken, maar de inlichtingendienst vond geen bewijzen die die hard konden maken.

Spannend

Uiteindelijk werd het nog heel spannend om in de Amerikaanse Senaat een meerderheid te vinden om in te stemmen met de benoeming van Kavanaugh tot lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof. 

De Republikeinse partij van president Trump heeft namelijk maar een heel krappe meerderheid, met 51 van de 100 zetels in de Senaat, tegenover 49 zetels door de Democraten. Omdat een aantal Senatoren, zowel bij de Republikeinen en de Democraten twijfelde, werd het nog heel spannend. 

Maar vrijdagavond leek de zaak beklonken toen twee Republikeinse Senatoren zeiden dat ze hun twijfels zouden laten varen en voor de benoeming van Kavanaugh zouden stemmen. Ze hebben uiteindelijk ook de daad bij het woord gevoegd: 50 Senatoren stemden voor, 48 Senatoren stemden tegen. Via Twitter liet de president weten dat hij blij is met uitkomst van de stemming. 

Zo'n twee uur na de stemming in de Senaat legde de 53-jarige Kavanaugh al de eed af bij collega-opperrechter John Roberts. Dat gebeurde in het gezelschap van zijn vrouw Ashley en dochters Margaret en Liza (zie foto). Met de komst van Kavanaugh slaat de balans in het Amerikaanse rechtscollege door naar de conservatieve zijde. Een rechter van het Hooggerechtshof wordt voor het leven benoemd.

2018 Supreme Court of the United States

Afwezig

En pour la petite histoire: de Republikeinse Senator Steve Daines liet verstek gaan voor de stemming. Hij was in Montana om er het huwelijkfeest van zijn dochter bij te wonen. 

Een rijke Republikeinse zakenman-politicus uit Montana bood Daines zijn privéjet aan, voor het geval het er erg om zou spannen, maar dat is dus niet nodig geweest.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen