Videospeler inladen...

Politiebonden houden stiptheidsacties uit onvrede: "Vrijdagochtend grootschalige controles"

De politievakbonden VSOA en NSPV roepen hun leden op om komende vrijdag 's ochtends een stiptheids- en controleactie te houden in heel het land. Ze protesteren zo tegen de wijzigingen aan het statuut, het dossier van de transmigratie en het geweld tegen agenten.

"Politieagenten hebben hun buik vol van de afbraak van hun statuut en eisen respect van politici en burgers", schrijven de twee vakbonden in de oproep naar hun leden. Ze vragen om vrijdag tussen 6.30 en 8.30 uur tijdens de dienst controles uit te voeren of grootschalige controles te organiseren met de collega's, bijvoorbeeld voor alcohol achter het stuur. "U zal alleen maar uw werk doen als politieagent", luidt de oproep.

"Zoals een aantal jaren geleden gaan we stiptheidsacties en controleacties houden op de grote assen", verduidelijkt Vincent Houssin, de ondervoorzitter van VSOA.

Zoals een aantal jaren geleden gaan we stiptheidsacties en controleacties houden op de grote assen

Volgens Houssin zijn er drie grote twistpunten. Zo kaarten de bonden het toenemende geweld, ook verbaal, aan tegen agenten. Hierbij pleiten ze ook dat daders van geweld tegen agenten de maximale straf verdienen - onlangs was er onvrede bij de agenten omdat een van de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen een enkelband kreeg. De bonden kaarten ook al langer de vele wijzigingen aan het statuut aan (loon, tuchtstaat ...).

Ander element zijn de opdrachten die volgens de bonden niet tot het kerntakenpakket behoren. Het gaat dan om invallen voor stakende cipiers of het extra werk door de transmigratie. "Wij moeten als politieambtenaren opdraaien voor de chaotische aanpak van de transmigratie", zegt Houssin.

De kleinere politiebonden ACV en ACOD kregen de vraag overgemaakt om mee te doen met de actie. De politievakbonden hebben de voorbije weken al verschillende protestacties georganiseerd om hun eisen kracht bij te zetten. Eind 2014 was er een gelijkaardige stiptheidsactie.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen