Terug naar de sociale woningen in de Bernadettewijk: wat denken de bewoners van de voorbije week?

De Bernadettewijk in Gent was deze week ongetwijfeld de meest besproken wijk van Vlaanderen. Overal werd er gesproken over de sociale woningen die in een erbarmelijke staat verkeren: in televisiestudio's, op partijhoofdkwartieren, in het parlement, op het parket,.... Maar wat denken de bewoners er nu zélf van? En wat is er ondertussen al veranderd, na de reportage van maandag in "Iedereen Kiest"? Na een turbulente week gaan we terug naar de Bernadettewijk.

“Ze hebben eergisteren hier en daar het onkruid komen wegdoen”, is het eerste wat cafébaas Steve ons trots vertelt wanneer we aankomen in de Bernadettewijk. “Eindelijk. We hebben dit al maanden geleden gevraagd.”

De bewoners van de Bernadettewijk zijn het duidelijk niet gewoon om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze kunnen nog altijd moeilijk geloven dat er op tv voortdurend over hen wordt gepraat. “We hebben hier nog nooit zoveel volk gezien in de wijk. Politici die hier foto’s komen maken en filmpjes komen opnemen, mensen van WoninGent, journalisten,… Ongelofelijk.”  

Wanneer we door de wijk wandelen, valt het ons meteen op dat er enkele borden met de boodschap “tijdelijk ongeschikt verklaard” zijn bijgekomen. Mensen roepen ons binnen in hun huizen en willen ons duidelijk maken dat de woningen die we in de reportage hebben getoond, niet de enige zijn met vochtplekken, schimmels en problemen. “Op televisie spreken ze enkel over de zeven woningen die ongeschikt zijn verklaard, maar zeker drie kwart van de woningen hier zijn zo vort als iets.”. Deze foto’s maakten we in de keuken en de slaapkamer van een woning die niet ongeschikt werd verklaard.

Op televisie spreken ze enkel over de 7 woningen die ongeschikt zijn verklaard, maar zeker drie kwart van de woningen hier zijn zo vort als iets. 

(lees verder onder de foto's) 

Hoe komt het dan dat er “maar” 7 woningen ongeschikt zijn verklaard, vragen we? “Om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te laten verklaren, moet je als bewoner zelf alles in gang zetten. De stad zou dat ook kunnen, maar dat doen ze hier niet. En veel mensen doen dat niet, uit angst om nergens anders terecht te kunnen of omdat ze gewoon niet weten dat ze dat kunnen doen.

Klachten bleven liggen

We passeren opnieuw langs Davy, de dakwerker die ons vorige week toonde hoe de steunbalken van zijn dak aan het wegrotten zijn. Davy kreeg dinsdag, de dag na de uitzending van de reportage, bezoek van de bazen van WoninGent. “Ze vertelden me dat de klachten die ik maanden geleden had ingediend, nooit tot bij hen waren gekomen. Die waren blijkbaar ergens blijven liggen. Maar nu hebben ze die rotte balken met hun eigen ogen gezien.”

Hun reactie? “Het is onvoorstelbaar dat u hier blijft wonen.” Ze hebben Davy gezegd dat hij zo snel mogelijk weg moet en dat het goed is dat zijn kinderen niet boven slapen, onder het dak.” Davy kreeg de belofte dat hij snel een nieuw huisje zal krijgen. Hij begrijpt het niet goed. “Ik heb dit probleem al maanden geleden aangekaart. Toen was er niets mogelijk en nu kan alles plots worden opgelost?”

Maandenlang was er niets mogelijk en nu kan alles plots worden opgelost. 

Videospeler inladen...

Ook bij Margritte hangt er sinds dinsdag een bord dat bewijst dat haar woning ongeschikt werd verklaard. Ze is dolgelukkig. “Ik ben hier al jaren voor aan het vechten.” En toch is ze er ook niet helemaal gerust in. “Nu krioelt het hier van de mensen van WoninGent en maken ze beloftes, maar waarom zou ik hen nu geloven? Ze beloven al 15 jaar dat ze mijn problemen zouden helpen oplossen.”

Videospeler inladen...

We gaan ook nog even langs bij twee andere woningen die enkele maanden geleden ongeschikt werden verklaard. Eén van de gezinnen kreeg deze week bezoek van Guy Reynebeau, de voorzitter van WoninGent. Hij beloofde hen dat ze zo snel mogelijk een andere woning zullen krijgen. De sociale dienst zei hen wel dat ze nog altijd huur moeten blijven betalen, in hun geval 510 euro per maand. We leggen de mensen uit dat het verboden is om een woning te verhuren die niet voldoet aan de Vlaamse normen, dat dat een misdrijf is waarop zware sancties staan en dat ze naar de vrederechter kunnen stappen om de betaalde huurprijs terug te vragen en een schadevergoeding te eisen.

Het is duidelijk dat heel veel mensen uit de Bernadettewijk niet goed weten wat hun rechten zijn. Ze trekken zich nu op aan alle beloftes die de voorbije week werden gemaakt en hopen luidop dat er na 14 oktober nog iets van overblijft.

Meest gelezen