Videospeler inladen...

"Turkse politie gelooft dat journalist is vermoord op Saudisch consulaat in Istanbul"

De Turkse politie gelooft dat de kritische journalist Jamal Khashoggi is vermoord op het Saudische consulaat in Istanbul. Turkse regeringsbronnen hebben dat bevestigd aan verschillende internationale persagentschappen. De journalist is al enkele dagen vermist, na een bezoek aan het consulaat. De Saudische ambassadeur werd hiervoor reeds op het matje geroepen door de Turken.

Khashoggi wilde dinsdag een document verkrijgen op het Saudische consulaat om te kunnen trouwen met zijn Turkse verloofde. Maar ruim vijf uur na sluitingstijd zaten zijn verloofde en een vriend nog altijd op hem te wachten. Sindsdien is niets meer van de man vernomen. De Turkse autoriteiten zijn een gerechtelijk onderzoek gestart.

Zaterdag zeggen twee anonieme bronnen aan het persagentschap Reuters dat de politie gelooft dat de man in het consulaat is vermoord. "De eerste beoordeling van de Turkse politie is dat Khashoggi is vermoord op het Saudische consulaat in Istanbul. We geloven dat de moord met voorbedachte rade gebeurde en dat het lichaam vervolgens uit het consulaat werd verwijderd".

Volgens het Franse persagentschap AFP denkt de politie dat een groep van een 15-tal Saudi's dinsdag speciaal voor de moord naar Istanbul is afgezakt. Zij zouden dezelfde dag nog Turkije hebben verlaten. De groep was in het consulaat aanwezig toen Jamal Khashoggi daar aankwam. Tegenover het Turkse agentschap Anadolu zei de politie dat de man het consulaat niet meer heeft verlaten.

De verloofde van de journalist, Hatice Cengiz, reageert op Twitter dat ze niet gelooft dat hij gedood is.

Eerder zaterdag verklaarde de Saudische consul-generaal dat zijn land meehelpt bij de zoektocht naar Khashoggi. Saudi-Arabië is bereid om, in het kader van het onderzoek, de Turkse politie toegang te verschaffen tot de gebouwen van het consulaat.

De journalist Khashoggi was kritisch voor het Saudische regime. Hij leefde het voorbije jaar in Washington, waar hij schreef voor The Washington Post.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen