Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zeker 11 doden bij aardbeving van 5,9 bij Haïti

Bij de aardbeving die vannacht Haïti trof, zijn zeker 11 mensen omgekomen. Ook raakten gebouwen in het noorden van het land beschadigd.  

De aardbeving had een kracht van 5,9. Het epicentrum bevond zich op zo'n twintig kilometer ten noordwesten van Port-de-Paix. De schok werd in heel het land gevoeld, maar was vooral krachtig in de noordelijke regio en op het eiland Tortugas.

Veel gebouwen zijn ingestort, zoals de geval van de katholieke kerk van Plaisance du Nord. Er was ook massaal paniek, maar de regering heeft de bevolking verzocht om kalm te blijven.  Minstens 135 gewonden worden verzorgd in ziekenhuizen. 

Het valt nu af te wachten of het bij naschokken blijft of er nog een grotere beving op komst is. In Sulawesi in Indonesië ging een schok van 6 vooraf aan een veel grotere van 7,5 met desastreuze gevolgen.

Het straatarme Haïti werd in 2010 door een aardbeving van 7 op de schaal van Richter getroffen. Daarbij kwamen meer dan 250.000 mensen om het leven. Nog altijd is de schade van toen niet helemaal hersteld: een deel van de bevolking woont nog altijd in tijdelijke onderkomens. De economische en politieke toestand is gespannen. President Jovele Moïse riep op tot kalmte.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen