Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bosniërs kiezen voor presidenten en lokale leiders: ruk naar Europa of naar Rusland?

Het complexe politieke systeem van evenwicht tussen Serviërs, Kroaten en moslims staat op de tocht en het is uitkijken of een pro-Russische Servische nationalist het presidentschap in handen krijgt.

Het huidige systeem dateert van de vredesakkoorden van Dayton die in 1995 een einde maakten aan de bloedige burgeroorlog tussen Bosnische moslims, Serviërs en Kroaten dat begin de jaren 90 meer dan 100.000 mensenlevens heeft gekost.

De Bosniërs kunnen kiezen voor een driekoppig presidentschap (dat triumviraat bestaat uit een moslim, een Serviër en een Kroaat), voor een federaal tweekamerparlement en voor de overheden van de twee entiteiten waaruit de staat is opgebouwd. Dat is de Servische Republiek en de Moslim-Kroatische Federatie. Die hebben elk een president en een parlement.

Er wordt dus vooral langs religieuze en etnische lijnen gestemd, maar over die grenzen heen zijn veel kiezers de huidige politici en hun corruptie beu. De economie draait slecht, er is torenhoge werkloosheid en vooral jongeren zien het niet meer zitten en proberen hun geluk in het buitenland.

Ruk naar Kroatië, Servië of Rusland

Temidden van dat ongenoegen krioelen opnieuw middelpuntvliedende krachten. Willen de meeste moslims dan wel de staatsstructuur behouden, dan zijn veel Servische en Kroatische kandidaten voorstander om de banden met hun "volksgenoten" in de respectievelijke buurlanden aan te halen.

De Kroatische presidentskandidaat Dragan Covic stelt zelfs voor om een Kroatische ministaat los te scheuren van de Moslim-Kroatische Federatie. Dan zou Bosnië dus in drie in plaats van twee deelstaten opsplitsen.

Het is echter vooral uitkijken naar de Servische ultranationalist Milorad Dodik, die kandidaat is voor het Servische presidentschap in het Bosnische triumviraat. Dodik is erg pro-Russisch en als hij verkozen zou worden zou dat een tegenvaller zijn voor de Europese Unie, zeker nu een pro-Russische partij gisteren de meeste stemmen heeft gehaald in de Baltische EU-staat Letland.

Het vormen van een nieuwe regering in Bosnië-Herzegowina zal hoe dan ook erg moeilijk worden. Twee jaar geleden heeft het Grondwettelijk Hof onderdelen van de kieswet ongeldig verklaard, maar intussen heeft het parlement die kieswet nog niet gewijzigd en dus staat zowat alles op de helling. Waarnemers achten groeiende spanningen en mogelijk geweld tussen de verschillende groepen dan ook niet langer onmogelijk.

De pro-Russische Servische nationalist Milorad Dodik mikt op het presidentschap.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen