Videospeler inladen...

Bulgaarse journaliste verkracht en vermoord na uitzending over corruptie

In Bulgarije is journaliste Victoria Marinova vermoord. De 30-jarige Marinova werkte voor televisiezender TVN als journalist en nieuwsanker. Vorige week had ze nog een uitzending gepresenteerd die over corruptie ging van Bulgaarse aannemers met Europees geld.

Het lichaam van Victoria Marinova is bijna onherkenbaar aangetroffen in een park in de stad Ruse. Volgens een lokale krant was de jonge journaliste aan het joggen toen ze vermoord werd.

"Haar GSM, haar autosleutels, haar bril en een deel van haar kledij is verdwenen", aldus de procureur die op de zaak zit. Hij voegt toe dat de gerechtelijke autoriteiten alle pistes onderzoeken die gelinkt zijn aan haar professioneel of persoonlijk leven.

Volgens politiebronnen zou haar dood op het eerste gezicht niet gelinkt zijn aan het feit dat ze journalist was. Harlem Désir, de vertegenwoordiger voor de persvrijheid van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)  heeft echter opgeroepen tot een diepgaand onderzoek naar de moord, om de dader of de daders te identificeren en te arresteren.

Victoria Marinova presenteerde al jaren lifestyle-tv, maar enkele maanden geleden werd ze presentatrice van het nieuwsprogramma "Detector". De laatste uitzending van het programma, op 30 september, ging over vermoedelijke corruptie door aannemers met Europees geld bij wegenbouwprojecten. Marinova liet daarover twee journalisten aan het woord die dit corruptiedossier aan het uitspitten zijn. De twee werden vorige maand nog opgepakt door de Bulgaarse politie.

Volgens Reporters Zonder Grenzen staat Bulgarije op plaats 111 van 180 als het op persvrijheid aankomt, en doet het zo slechter dan de andere landen in de Europese Unie. Volgens de ngo krijgen Bulgaarse onderzoeksjournalisten te maken met talrijke vormen van onderdrukking en intimidatie, en moeten ze het hoofd bieden aan oligarchen met een monopolie op de media en autoriteiten die verdacht worden van corruptie en banden met de georganiseerde misdaad.

Marinova is al de derde journalist die gedood wordt in een EU-lidstaat in minder dan een jaar tijd, na Daphne Caruana Galizia in Malta in oktober 2017 en Jan Kuciak in Slovakije in februari.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen