Videospeler inladen...

Crombez: "Van verschillende partijen wonen er mensen in sociale woningen, ook van N-VA"

SP.A-voorzitter John Crombez wil dat mensen die wonen in een sociale woning dat huis kunnen overkopen eens ze het financieel beter hebben. Dat zegt hij in "De zevende dag", als reactie op het nieuws dat in Gent enkele SP.A'ers een sociale woning hebben. "Maar ook van andere partijen wonen er mensen in sociale woningen, ook van de N-VA."

De sociale woningen in Gent beheersen al de hele week het nieuws. Het Eén-programma "Iedereen kiest" bracht maandag aan het licht dat sommige mensen wonen in erbarmelijke omstandigheden. "Dat is pijnlijk", reageert John Crombez, de voorzitter van de SP.A en dus ook de voorzitter van de Gentse burgemeester Daniël Termont. 

"Als je dit als bestuur tegenkomt, dan kan je niet anders dan je verantwoordelijk voelen, verontschuldigen en meteen zoeken naar oplossingen", zegt Crombez. "Er zijn een kleine 150.000 sociale huurwoningen in Vlaanderen. Een aantal ervan zijn ongeschikt om mensen in te laten wonen. We moeten ervoor zorgen dat we die woningen kennen. Dat we weten wat er achter die gevels zit. Dit komt echt niet enkel voor in Gent."

Als je dit als bestuur tegenkomt, dan kan je niet anders dan je verantwoordelijk voelen, verontschuldigen en meteen zoeken naar oplossingen

"Ook mensen van andere partijen in een sociale woning"

Maar dan was er ook nog het nieuws dat enkele SP.A'ers ook in een sociale woning wonen in Gent.  N-VA-kandidaat Siegfried Bracke riep op om een lijst vrij te geven met alle namen van de betrokken socialisten. Maar het zijn niet alleen SP.A'ers die een sociale woning betrekken, reageert John Crombez. "Er zijn in Vlaanderen van verschillende partijen mensen - die meedoen aan verkiezingen of een mandaat hebben - die in een sociale woning wonen. Ook van de N-VA. En ik heb daar niets tegen."

Namen wil de SP.A niet geven. "We gaan ons niet verlagen tot het niveau van Siegfried Bracke. Maar het gaat om mensen uit verschillende plaatsen, ook Antwerpen", klinkt het bij de socialistische partij. Voorzitter Crombez stelt daarbij dat hij op zich geen probleem heeft met het fenomeen zolang de betrokken mensen de maximale huur betalen.

Als men toch komaf zou willen maken met (ex-)mandatarissen in een sociale woning, dan denkt Crombez in de richting van een koopoptie."Die mensen hebben ooit hun sociale woning gekregen omdat ze een laag inkomen hebben. Nu betalen ze de maximumprijs. Als we niet willen dat zij die woning kunnen houden eens ze het beter hebben, dan moeten we hen de kans laten om die woning over te kopen. Op die manier heeft de maatschappij weer geld om nieuwe woningen te bouwen. Die mensen zijn daar opgegroeid. Je kan die niet zomaar laten verhuizen."

Er zijn in Vlaanderen van verschillende partijen mensen - die meedoen aan verkiezingen of een mandaat hebben - die in een sociale woning wonen. Ook van de N-VA. En ik heb daar niets tegen.

Crombez kijkt ten slotte met vertrouwen naar de verkiezingen van volgende week, zeker als het gaat over de steden. "De steden die wij de afgelopen jaren hebben bestuurd, hebben echt een ander gezicht gekregen. Als we het slecht doen, blijf ik niet aan als voorzitter. Dat spreekt voor zich. Maar het zal niet slecht zijn."

VIDEO: Bekijk hier het gesprek met John Crombez in "De zevende dag".

Videospeler inladen...

Meest gelezen