Videospeler inladen...

Bart De Wever: "Peeters heeft zich versproken, hij wil een monstercoalitie zonder de N-VA"

De Antwerpse CD&V-lijsttrekker Kris Peeters wil na de verkiezingen een monstercoalitie zónder de N-VA. Dat zegt huidig burgemeester en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever in "De zevende dag". "Als Peeters zegt dat hij zelfs met 5 procent van de stemmen burgemeester wil worden, dan heeft die zich eigenlijk versproken." De Wever hekelt ook de "extreme veto's die vlak voor de verkiezingen worden uitgesproken", onder anderen door Wouter Van Besien. 

De Wever ligt naar eigen zeggen niet wakker van peilingen, wel van andere zaken. "Wouter Van Besien (Groen) zegt dat hij wel zou besturen met PVDA, maar in een debat in Antwerpen heeft hij zich handig verstopt door te zeggen dat hij met Open VLD zal moeten gaan en dat zij niet met de PVDA willen. Dus dat zal niet gebeuren. Hij heeft al heel veel mensen uitgesloten, dat vind ik een beetje hybris (Oudgrieks voor "overmoedig", red.)."

Als iemand zegt dat hij met 5 procent burgemeester kan worden, dan heeft ie zich eigenlijk versproken

De Wever wil zelf de huidige coalitie - met Open VLD en CD&V - voortzetten. "Ik ga ervan uit dat dat ook kan, dat is zelfs in de nieuwe peilingen slechts een paar puntjes bijwinnen." Opnieuw dook in het debat lijsttrekker voor CD&V in Antwerpen, Kris Peeters, op. "Wat heeft u toch gebeten bij die man", vroeg presentatrice Lisbeth Imbo.  "Ik persoonlijk niks. Plagen is liefde vragen, maar ik wacht nog altijd op die liefde. Ik heb zes jaar met CD&V zeer goed bestuurd, in consensus. Plots komt er een andere lijsttrekker en is niets nog goed. Alles is fout. Ik begrijp dat niet", maakt De Wever zich ietwat kwaad.

Hij zegt dat Peeters bij de verkiezingen niet naar de N-VA kijkt om te besturen. "Dat was van dag één vrij duidelijk. Als iemand zegt dat hij met 5 procent burgemeester kan worden, dan heeft die zich eigenlijk versproken én weet iedereen "die kijkt niet naar de N-VA". Niemand in de N-VA gaat Kris Peeters voor 5 procent burgemeester maken. CD&V kijkt naar de monstercoalitie van Van Besien met PVDA als het enigszins kan (maar toch liever niet), Groen, CD&V, Open VLD en SP.A. Allemaal bovenop elkaar op een torentje om toch maar groter te zijn dan de N-VA."

Kris Peeters laat alvast via Twitter weten dat CD&V bereid is om "met iedereen samen te werken, behalve met Vlaams Belang en PVDA".   

Over Vlaams Belang

De Wever roept zijn kiezers ook op om niét te stemmen op Vlaams Belang. Volgens de huidige burgemeester verhogen extra stemmen de kans op een groene burgemeester in Antwerpen. Voor De Wever is een stem voor Vlaams Belang een verloren stem.

"De mensen zijn de incidenten beu. De transitmigranten hebben ons zeker geen deugd gedaan. Het is de paradox dat de mensen die keihard werken en die ervoor zorgen dat de grenzen niet helemaal opengaan, dat die worden afgestraft. En dat is dubbel verlies, want die stemmen die willen niet besturen. Je wil niet op de koffie bij Gouden Dageraad, bij echte nazi's -op hun kosten dan nog eens- als je wil besturen. Elke stem die van de N-VA naar Vlaams Belang schuift, daar kan je niks meer mee doen."

Over de socialisten

Peter Mertens van PVDA wil graag na de verkiezingen van 14 oktober een "coherente linkse ommekeercoalitie", een coalitie met Groen en SP.A zoals die in Borgerhout. "We zetten hard in op de sociale kwesties van armoede en betaalbaar wonen. Als je het programma van Open VLD bekijkt, dan zegt die partij "we willen nul sociale woningen erbij, we willen nog meer luxeflats naar Antwerpen krijgen." Ik snap niet dat je als Groen naar Open VLD lonkt om een sociale en ecologische ommekeer te realiseren."

Mertens spreekt van 100.000 armen in een rijke stad als Antwerpen. "We zullen vooral de kwestie van betaalbaar wonen moeten aanpakken. Als mensen gepensioneerd zijn en ze hebben een pensioentje van 900 euro en die betalen 500 euro aan een appartement met 1 slaapkamer, hoeveel houden die dan over?  De onbetaalbaarheid van de stad maakt mensen ook arm."

Dat is een stuk wanbeheer dat je altijd vindt bij rood: men kan niet saneren, men wil geen personeel afdanken en men kan niet investeren

De Wever legt daarvoor de schuld bij de socialisten. "We hebben een stad geërfd waar het sociale wonen totaal onderkomen was, we waren niet ver meer van de Gentse toestanden (hij verwijst naar de slechte staat van enkele sociale woningen in Gent, nvdr.). Dat is een stuk wanbeheer dat je altijd vindt bij rood: men kan niet saneren, men wil geen personeel afdanken en men kan niet investeren. En dan krijg je een derdewereldstad. We hebben énorme renovatiebedragen geïnvesteerd. Ik wil geen sociale woning geven aan iemand waarin ik zelf niet zou willen wonen. Dát willen we realiseren."

VIDEO Bekijk hieronder het volledige debat in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen