Videospeler inladen...

"Er zijn nog 5.000 vermisten in twee dorpen in Sulawesi", dodental staat nu op 1.763

Er komt geen einde aan het slechte nieuws uit het door een aardbeving en tsunami getroffen Indonesische eiland Sulawesi. Volgens twee dorpshoofden nabij de stad Palu zouden er in hun regio zeker 5.000 mensen vermist zijn.

Was er eerder sprake van duizend vermisten, dan is dat aantal nu bijgesteld tot 5.000 door het Indonesische Agentschap voor het Beheer van Natuurrampen in de hoofdstad Jakarta. Het nieuwe cijfer van 5.000 komt er na overleg met twee dorpshoofden van Petobo en Balaroa, twee plaatsen in de buurt van de verwoeste stad Palu.

Dat die mensen vermist worden, wil nog niet zeggen dat ze ook echt gedood zijn, want de chaos in de omgeving is nog groot en veel mensen zijn weggevlucht of zonder veel administratie met vliegtuigen weggebracht naar veiligere gebieden.

Gisteren zijn nog 34 lichamen gevonden. Toch bestaat de vrees bij veel mensen dat veel slachtoffers nooit teruggevonden zullen worden onder de modder. De hulpdiensten zullen nog tot donderdag naar lichamen zoeken. Dan zullen zwaar getroffen regio's worden omgevormd tot parken en herdenkingsplaatsen boven wat als massagraf beschouwd wordt. De overheid is ook niet van plan om zwaar getroffen dorpen en steden opnieuw op te bouwen omdat die in te gevaarlijk gebied zouden liggen.

Het officiële dodental ligt nu op 1.763. Het bergen van alle lichamen zou onbegonnen werk zijn en de hulpdiensten willen nu de voorrang geven aan hulp aan overlevenden. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Vlaanderen schenkt 250.000 euro

Anders dan bij de verwoestende aardbeving op het eiland Lombok in augustus is de Indonesische overheid nu wel bereid om buitenlandse hulp te aanvaarden. Er is vooral behoefte aan vliegtuigen, generatoren, tenten, medische veldapparatuur en installaties voor waterzuivering.

Vliegtuigen met hulp vliegen vanuit onder meer Australië, Japan en Singapore aan en af in de inmiddels deels herstelde luchthaven van Palu, de zwaarst getroffen stad in Sulawesi.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft bekendgemaakt dat zijn regering 250.000 euro opzij zet voor hulp aan Sulawesi. Dat geld gaat naar "Indonesië 12-12", het consortium van Caritas, Rode Kruis Vlaanderen, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam, Plan International België en Unicef België. U kan daar ook terecht voor giften. Het geld wordt gebruikt voor medische, sanitaire en psychische bijstand, drinkbaar water en de bescherming van kwetsbare groepen zoals kinderen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen