Video player inladen...

Presidentsverkiezingen Brazilië: extreemrechtse Bolsonaro winnaar van de eerste ronde

In Brazilië heeft de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalt 46 procent, waardoor hij strandt op een zucht van een meerderheid in de eerste ronde. Op 28 oktober volgt de tweede ronde, daarin neemt hij het op tegen de socialistische kandidaat Fernando Haddad.

Met 100 procent van de stemmen geteld komt Bolsonaro uit op 46,03 procent van de stemmen, net geen meerderheid dus. De socialistische kandidaat Fernando Haddad is tweede, hij haalt 29,28 procent van de stemmen. De twee zullen het op 28 oktober tegen elkaar opnemen in de tweede ronde.

Bolsonaro zegt dat hij in de eerste ronde geen meerderheid behaald heeft omdat er problemen waren met het elektronisch stemmen. Hij ging niet nader in op details. Volgens de Braziliaanse kiesautoriteiten is de stembusgang rustig verlopen en waren er geen noemenswaardige problemen.

Haddad heeft al opgeroepen tot eenheid om Bolsonaro te verslaan. Volgens Haddad is de democratie in gevaar als Bolsonaro wint.

Waarnemers gingen er tot nu toe vanuit dat Haddad Bolsonaro zou kloppen in een tweede ronde, maar de hoge score van Bolsonaro maakt dat minder waarschijnlijk. Bolsonaro kreeg de steun van veel kiezers in het zuiden, waar de miljoenensteden Rio de Janeiro en Sao Paulo liggen, Haddad deed het goed in het armere noorden.

Als Bolsonaro het haalt, zou het de eerste keer zijn sinds het einde van het militaire bewind in 1985 dat extreemrechts de macht grijpt in Brazilië. Sommigen vrezen een autoritair bewind, terwijl anderen verwachten dat hij door het verdeelde parlement weinig zal kunnen verwezenlijken

De Brazilianen hebben het gehad met de traditionele partijen

Marc Bessems, correspondent in Brazilië

Controversiële kandidaat-president

De uiterst rechtse Bolsonaro, een 63-jarige voormalige legerkapitein, stond al hoog in de peilingen, vooral vanwege zijn standpunt dat er veel harder moet worden opgetreden tegen criminaliteit. Maar er is ook veel protest.

"De Brazilianen hebben het gehad met de traditionele partijen, door de problemen van de laatste jaren", zegt correspondent Marc Bessems in Brazilië. "De algemeen verspreide corruptie, de economische crisis en het hoogste aantal moorden ooit, doen de kiezer opschuiven. Zeker dat laatste baart de Brazilianen zorgen. Met 64.000 moorden in Brazilië wereldleider. Wie dus streng wil optreden, zoals Bolsonaro, haalt stemmen".

Bolsonaro zit niet verlegen om een racistische, seksistische of homofobe uitspraak en positioneert zich als "recht-voor-de-raap"-kandidaat die weigert te buigen voor politieke correctheid.

Tijdens een verkiezingsrally begin september kreeg Bolsonaro een messteek in zijn buik. Hij werd geraakt aan zijn ingewanden en moest meerdere operaties ondergaan. Zijn toestand was lange tijd kritiek.

Fernando Haddad is de kandidaat van de linkse Arbeidspartij. De 55-jarige zoon van Libanese migranten was al eens minister van Onderwijs en geniet de steun van de immer populaire ex-president Lula da Silva. Die zit in de cel voor corruptie en mocht niet deelnemen aan de verkiezingen. Voor Lula uitgesloten werd van deelname, was Haddad zijn running mate.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...