Banksy plaatste jaren geleden al versnipperaar in schilderij: "Drang om te vernielen is ook creatieve drang"

De Britse kunstenaar Banksy geeft toe dat hij zélf - jaren geleden al - een versnipperaar heeft ingebouwd in de kader van een van zijn werken. Het kunstwerk werd vrijdag voor 1,18 miljoen euro verkocht, maar het werk werd meteen na de verkoop automatisch versnipperd. 

Het was een hallucinant beeld, vrijdag, in het Londens veilinghuis Sotheby. Vrijwel meteen nadat de verkoop wordt afgeklopt, wordt het werk "Meisje met ballon" als het ware door de lijst opgegeten en komt het doek er onderaan versnipperd uit. 

De mysterieuze kunstenaar heeft nu een video op Instagram geplaatst waarop te zien is hoe hij een papierversnipperaar in de lijst van het schilderij heeft ingebouwd. Dat deed hij naar eigen zeggen jaren geleden al. "Voor het geval het ooit zou worden geveild", zo klinkt het. Banksy citeert ook Picasso, die zei: "De drang tot vernietigen is ook een creatieve drang."

Wie de koper van het vernietigde kunstwerk is, is niet bekendgemaakt. Sotheby’s onderhandelt met de koper over wat er nu verder moet gebeuren.

Meest gelezen