Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verkiezingen Bosnië-Herzegovina: Nationalist Dodik eist overwinning op bij Serviërs

De blokkering van de politiek in Bosnië-Herzegovina dreigt nog groter te worden na de verkiezingen. Milorad Dodik eist de overwinning op bij de Serviërs. Dodik is een pro-Russische nationalist die de ontbinding van Bosnië en Herzegovina nastreeft.

Bosnië-Herzegovina heeft een complex politiek systeem, ingevoerd na het einde van de burgeroorlog tussen Bosnische moslims, orthodoxe Serviërs en katholieke Kroaten in 1995. Nog steeds is het land via etnische scheidingslijnen verdeeld. Het presidentschap bestaat uit een Bosniër, een Serviër en een Kroaat. Ze wisselen elkaar om de acht maanden af als voorzitter en die is dan de president van het land.

De 3,4 miljoen geregistreerde kiezers moesten zondag opnieuw het Bosnische, Servische en het Kroatische lid van het driekoppige presidentschap aanduiden.

Bij de Serviërs haalde de pro-Russische Milorad Dodik het naar eigen zeggen met 56 procent van de stemmen, tegen 44 voor centrum-kandidaat Mladen Ivanic. Bij de Bosniërs kondigde Safik Dzaferovic zijn overwinning aan. Ook hij is een nationalist. De Kroatische zetel werd tot slot opgeëist door de sociaal-democraat Zeljko Komsic. Die wil het land transformeren en beloofde "alle burgers te dienen".

De overwinning van Dodik diept de etnische verdeeldheden in het land nog uit. Hij is een pro-Russische nationalist die Bosnië en Herzegovina graag zou ontbinden. "Mijn eerste prioriteit is die van het Servische volk en van de Servische Republiek", zei hij in zijn toespraak waarin hij de overwinning opeiste.

De aanloop naar de verkiezingen werd volgens waarnemers verstoord door intimidatie. Etnische leiders zouden volgens hen taal en retoriek hebben gebruikt die hen deed denken aan de burgerloorlog.