Nicolas Maeterlinck

Peter Verhelst wint eerste Sybren Poletprijs

De Vlaamse dichter, romancier en theaterschrijver Peter Verhelst wint de Sybren Poletprijs, een nieuwe prijs voor experimentele literatuur in het Nederlandse taalgebied. De prijs bedraagt 35.000 euro.

De Sybren Poletprijs werd begin dit jaar in het leven geroepen en is bedoeld als bekroning van het hele oeuvre van auteurs die experimenteel literair werk maken in de geest van dichter en romanschrijver Sybren Polet (1924-2015).

De eerste auteur die de prijs wint, is Peter Verhelst. De jury prijst Verhelst als een van de meest veelzijdige Nederlandstalige auteurs en typeert hem als "een magistrale oeuvrebouwer". Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel "Obsidiaan". Sinds 2006 is hij als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij won al meerdere prijzen, zoals De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat.

Grote geldprijs

De prijs werd in het leven geroepen door Sybren Polet zelf en door zijn vrouw, Cora. De prijs zal vanaf nu elke drie jaar worden uitgereikt. Dit jaar jaar zal dat gebeuren op 15 november, in EYE, in Amsterdam. Qua prijzengeld is de nieuwe onderscheiding een van de grootste in het Nederlandse taalgebied, na de Libris Literatuurprijs (65.000 euro), de P.C. Hooftprijs (60.000 euro) en de Book Spot Literatuurprijs (50.000 euro).

Er kunnen geen schrijvers worden voorgedragen voor de Sybren Poletprijs. De vijfkoppige jury (drie vaste leden, twee wisselende leden) bepaalt wie in aanmerking komt.

Meest gelezen