Video player inladen ...

Roemeens referendum tegen homohuwelijk mislukt: amper 20 procent brengt stem uit

Roemenië laat de deur op een kier voor het homohuwelijk. Een referendum dat het homohuwelijk onmogelijk moest maken, kon niet genoeg kiezers op de been brengen. Amper 20 procent van de Roemenen is gaan stemmen en dat was te weinig om een geldig referendum te hebben.

De Roemenen konden het afgelopen weekend via een referendum laten weten of het homohuwelijk onmogelijk moet gemaakt worden door de grondwet in die zin aan te passen. Maar het referendum is mislukt: op twee dagen tijd heeft slechts 20,41 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht, terwijl de opkomst voor een geldig resultaat minstens 30 procent moest bedragen. Het referendum is dus ongeldig, een maat voor niets.

Momenteel is de Roemeense grondwet genderneutraal over het huwelijk. Dat wordt omschreven als een band tussen twee echtgenoten. Maar het conservatieve kamp wil die omschrijving aanpassen zodat het huwelijk expliciet een band is tussen man en vrouw. Zo wordt het in de toekomst onmogelijk om het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toe te staan. Het voorstel krijgt brede steun van conservatieve politici en de kerk.

Toch niet toegelaten

Er zou sowieso niets veranderen op juridisch vlak, aangezien de wetgeving het homohuwelijk vandaag ook al niet toelaat. Roemenië haalde homoseksualiteit pas in 2001 uit de strafwet.

Het is een van de enkele Europese landen die geen enkele vorm van wettelijk partnerschap mogelijk maakt voor partners van hetzelfde geslacht.

De resultaten van het (ongeldige) referendum, zijn maandagmorgen bekendgemaakt. De deelnemers aan het referendum stemden overweldigend vóór een verbod op het homohuwelijk: meer dan 90 procent van de kiezers stemde vóór zo'n verbod. Maar hun "ja" heeft dus geen enkele impact, doordat amper 20 procent van de bevolking was komen opdagen. De voorstanders van het referendum hebben hun nederlaag zondag al toegegeven.