Videospeler inladen...

Dewinter: "In sommige gemeenten aftastende gesprekken tussen Vlaams Belang en N-VA"

Zal het cordon sanitaire rond Vlaams Belang na 14 oktober her en der doorbroken worden? Volgens Antwerps kopstuk Filip Dewinter zijn er in elk geval in verschillende gemeenten "aftastende gesprekken" aan de gang tussen N-VA en Vlaams Belang.

Vlaams Belang heeft deze namiddag de campagne voor de lokale verkiezingen van volgende zondag afgesloten. In de marge daarvan richtte voorzitter Tom Van Grieken zijn pijlen op de N-VA en op het cordon sanitaire. "Ik weet uit goede bron dat ze bij de partijtop van N-VA erg zenuwachtig aan het worden zijn, omdat het niet zeker is dat ze alle lokale afdelingen kunnen overtuigen om het cordon sanitaire te respecteren", klonk het.

Meer nog: volgens kopstuk Filip Dewinter worden er in verschillende gemeenten "aftastende gesprekken" gevoerd tussen lokale afdelingen van Vlaams Belang en de N-VA. Dewinter noemt het een "toenadering", waarbij wordt gekeken wat de eventuele mogelijkheden zijn: een gedoogsteun of een volwaardige deelname van Vlaams Belang aan het bestuur.

Gemeenten bij naam noemen doet Dewinter niet. "Dat zou de embryonale gesprekken al in de kiem smoren", klinkt het. "Maar ik heb weet van 5 à 6 gemeenten in de provincie Antwerpen alleen al." Volgens Dewinter gaat het onder meer om enkele lokale N-VA-burgemeesters die zich op die manier van bestuur zouden willen verzekeren.

"Dat is onzin", reageert N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann. "Vlaams Belang wil zich daarmee in de belangstelling werken." Verschillende N-VA-burgemeesters uit de provincie Antwerpen laten weten dat zij geen dergelijke gesprekken voeren met Vlaams Belang.

Vlaams Belang wil zich in de belangstelling werken met onzin

Joachim Pohlmann, woordvoerder N-VA

"Het is De Wever die Groen aan de macht helpt door het cordon sanitaire te behouden"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in elk geval samenwerking met Vlaams Belang steeds uitgesloten omdat de standpunten - in het bijzonder die van Dewinter - volgens hem te extreem zijn. Hij stelde vanmorgen in "De zevende dag" dat een stem voor Vlaams Belang in plaats van voor de N-VA een "verloren stem" is: links zou erdoor versterkt worden en mogelijk een groene burgemeester voor Antwerpen opleveren. "De paradox van een stem voor Vlaams Belang", aldus de voorzitter van de N-VA.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kaatst de bal terug. "Het is De Wever die Groen aan de macht helpt door het cordon sanitaire in stand te houden", aldus de voorzitter van Vlaams Belang. "Trouwens, De Wever is niet zo vies van Groen. In vier districten in Antwerpen regeert hij al samen met Groen", voegt Van Grieken er aan toe die lonkt naar meebestuur.

"Het cordon is het probleem van Bart De Wever geworden",  zegt ook Filip Dewinter. "Hij wil aan de macht blijven in Antwerpen en dat moet dan maar met Groen. Ik hoor veel N-VA-kiezers die daar niet gelukkig mee zijn."

Vlaams Blok

Tijdens zijn speech voor de partijmilitanten gebruikte Filip Dewinter overigens ook de naam "Vlaams Blok", de oude naam van Vlaams Belang. "Wij zijn de politieke bulldozer. Wij ruimen het puin, wij effenen de weg, wij kuisen op."

Vlaams Belang kreeg op de meeting ook nog een hart onder de riem van de Italiaanse regeringspartij Lega. "Ik wens jullie veel succes met de komende gemeenteraadsverkiezingen", zei vicepremier Matteo Salvini in een videoboodschap. "Maar ook succes met de komende maanden, die misschien de geschiedenis van Vlaanderen, van België en van Europa zullen veranderen."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen