Video player inladen ...

"Verdwenen" Interpol-chef wordt in China verdacht van omkoping

De ontslagnemende Chinese voorzitter van Interpol Meng Hongwei heeft volgens de Chinese overheid "steekpenningen aangenomen". Dat heeft het ministerie van Openbare Veiligheid laten weten. Het is de eerste officiële reactie van China op de vermissing van Meng Hongwei. Meng leek te zijn verdwenen tijdens een bezoek aan zijn thuisland, maar bleek na zijn aankomst te zijn opgepakt.

Afgelopen weekend maakte de internationale politie-organisatie Interpol bekend dat Meng was afgetreden als directeur. "Het hoofdkantoor van Interpol in Lyon heeft de ontslagbrief van meneer Meng Hongwei ontvangen als voorzitter van Interpol", luidde het in een mededeling. 

Het ontslag gaat onmiddellijk in. Tot er eind november een opvolger wordt aangeduid zal de Zuid-Koreaan Kim Jong Yang interim-chef zijn.

(Lees verder onder de tweet van Interpol.)

De 64-jarige Meng Hongwei is een Chinees die in november 2016 benoemd werd tot voorzitter van Interpol. Normaal werkte Meng in de Franse stad Lyon, maar eind september verdween hij na een bezoek aan China. Zijn vrouw Grace Meng had hem als vermist opgegeven bij de Franse politie.

Interpol en Frankrijk hadden China om opheldering gevraagd, maar tot vanavond toe bleef het stil in Peking. China heeft nu toch toegegeven dat de anticorruptiebrigade een onderzoek voert naar Meng Hongwei omdat die "de wet zou overtreden hebben". Meng zou steekpenningen hebben aangenomen. De zaak wordt onderzocht door het nieuwe anti-corruptiebureau, de Nationale Commissie van Toezicht.

In China is het niet ongebruikelijk dat mensen die president Xi Jinping voor de voeten lopen, verdwijnen en daarna gearresteerd worden. Het is wel opvallend dat het regime in Peking dat ook doet met iemand die een belangrijke internationale functie vervult. 

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Video player inladen ...