Mike Pompeo bij zijn aankomst op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Zuid-Korea.

"Zo snel mogelijk nieuwe top tussen Trump en Kim Jong-un", aldus Zuid-Korea

De lucht is weer wat opgeklaard tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. VS-minister Pompeo heeft een gesprek gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en komt nu verslag uitbrengen in Zuid-Korea. Volgens dat land zou er nu snel een nieuwe top komen tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Het is al het vierde bezoek van Pompeo aan Noord-Korea op enkele maanden tijd. De vorige keer in juli had Pompeo het ook al over "vooruitgang", maar na zijn vertrek sprak de propagandamachine van het communistische regime in Pyongyang over "gangsterpraktijken" waarmee de Amerikanen Noord-Korea tot eenzijdige ontwapening zouden willen dwingen.

Dit keer bleef dat soort commentaar achterwege en heeft Pompeo in Pyongyang een naar eigen zeggen goed gesprek gehad met de communistische leider Kim Jong-un. Wat die vooruitgang concreet inhoudt, heeft Pompeo nog niet bekendgemaakt.  

Wel is hij nu in Zuid-Korea aangekomen om de leiders in Seoel te vertellen wat er besproken is in Pyongyang. Volgens een mededeling van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zouden de VS en Noord-Korea het eens zijn om "zo snel mogelijk een nieuwe top tussen president Trump en Kim Jong-un te houden". Dat is nog niet bevestigd door de VS en het is ook niet duidelijk waar die top zou gehouden worden. In juli hebben Trump en Kim elkaar ontmoet in Singapore.   

Hoe dan ook is er deze keer niet gescheld in Noord-Korea en dat is ook al wat. Een Amerikaanse diplomaat die bij de ontmoeting met Kim Jong-un aanwezig was, waarschuwde echter dat "de weg nog lang is". De VS en Zuid-Korea eisen de ontmanteling van de nucleaire testinstallaties van Noord-Korea, maar president Donald Trump heeft daar geen tijdschema aan verbonden.

Ook op tafel ligt een voorstel om eind dit jaar een echt vredesverdrag te sluiten. Na de Koreaanse Oorlog in 1953 werd enkel een bestand gesloten tussen Noord-Korea, China, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties. Zuid-Korea heeft dat toen zelfs niet ondertekend.

Pompeo gaat daarna nog naar China, waar hij maandag de Chinese leiders ontmoet. Eerder was de VS-minister ook al bij de Japanse premier Shinzo Abe op bezoek geweest.

Meest gelezen