Kinderen (een dagje) baas in Gent

Het stads- en kinderfestival Wildemannen Woestewijven heeft Gent weer eens ingepalmd. De stad was voor een dag helemaal in handen van de kinderen.

Burgemeester Daniel Termont gaf 's ochtends de sleutel van het gerechtsgebouw op het Koophandelsplein in handen van de kinderen: "Ik ben blij dat we weer de stad mogen teruggeven aan de kinderen. Dus zorg er goed voor en  maak dat de kinderen hun wensen kunnen verwezenlijken", klonk het. Termont had zelf ook een lijstje van aanbevelingen voor de kinderen klaar. Onder meer:

- Luister naar uw ouders en uw leerkrachten, maar zorg dat ze ook naar u luisteren.

- Doe uw best op school, maar vergeet u niet te amuseren.

- Kijk naar wat je gemeen hebt met de anderen, niet naar de verschillen.

- Geloof in uzelf, alles is mogelijk, als je 't maar hard genoeg zelf wil.

De hele dag lang mochten kinderen de omgeving van het gerechtsgebouw in handen nemen: het gebouw, de straten, het plein en zelfs de Leie die erlangs vloeit. Er waren rechtszaken die het opnamen voor de wensen van de kinderen. Op het middenplein was er een openbaar vonnis waarin het kind het pleit won.

Nog allerhande workshops waren er ook rond waarheid en leugen en opvallend: door zonne-energie aangedreven vlotten op de Leie lieten kinderen luid schallen voor hun rechten (met tinten van holebi's, nerds, superhelden en subbculturen), noem het een parade of "pride" voor de kleinsten.

Kinderwet

Bedoeling was vooral dat Vrouwe Justitia veel input kreeg van de Gentse kinderen om de wensen van hen te kunnen uitvoeren. Een nieuwe wettekst voor de kinderen werd besproken en aangenomen in de "alchemiemachine" op het centrale plein. Teksten en wensen werden gedrukt en op het einde van de namiddag uitgesproken voor de hele stad.

Het lokte een hoop mensen met kinderen naar de binnenstad die gretig het gerechtsgebouw bezochten bezochten. En zo was de stad weer enkele uren in handen van Wildemannen en Woestewijven (een samenwerking van de Gentse theatergezelschappen 4Hoog, Kopergietery en Studio Orka).