AFP OR LICENSORS

Applaus tot na de dood voor Montserrat Caballé

In Barcelona is sopraan Montserrat Caballé begraven, in aanwezigheid van muzikale, politieke en koninklijke sterren. Ze overleed twee dagen geleden op haar 85e. José Carreras noemt haar - met Maria Callas - dé sopraan van de 20e eeuw.

Een aangrijpend beeld: wanneer de met bloemenkransen overladen lijkwagen voorbijrijdt gaat er spontaan applaus op bij de mensen op straat. Twee dagen na haar overlijden is Montserrat Caballé begraven in Barcelona. De vroegere Spaanse koningin Sofia was erbij, de Spaanse premier Pedro Sanchez, zijn Catalaanse collega Quim Torra en veel vrienden en familieleden.

AFP OR LICENSORS

Haar stadsgenoot José Carreras, de even wereldberoemde zanger die met Placido Domingo en Luciano Pavarotti de “drie tenoren” vormde, noemde Caballé “een onvervangbare kunstenares”.

Ze was de sopraan van de 20e eeuw, samen met Maria Callas

José Carreras
AFP or licensors

“Caballé was een gewone vrouw,” voegde Carreras er aan toe, “maar wanneer ze gekleed was als een koningin, dan was ze echt majesteitelijk. Ze was een unieke zangeres; er komt niemand meer zoals zij.” José Carreras, zelf bijna 72 en frêle – hij kreeg 20 jaar geleden leukemie -  noemde Caballé zijn “grote zus”.

Bij de aanwezigen was ook de Catalaanse dirigent en gambaspeler Jordi Savall. Op de begrafenis was muziek te horen die Caballé lief was:  “Lascia ch’io pianga” uit “Rinaldo” van Händel, de bekende aria “O mio babbino caro” uit “Gianni Schicchi” van Puccini  - luister hier onder naar de versie van Caballé - en het “Ave Maria” van Schubert. Er werd ook een tekst van moeder Teresa voorgelezen. 

Montserrat Caballé overleed twee dagen geleden; ze was 85 en al een hele poos ziek, na een decennialange carrière op alle internationale operascènes. Ze maakte ook uitstapjes naar de pop, bijvoorbeeld met Helmut Lotti en met Freddie Mercury van Queen voor het bombastische nummer "Barcelona".