AFP or licensors

Bijna 2.000 doden na tsunami op Sulawesi, mogelijk nog bijna 5.000 vermisten

Het officiële dodental na de zware aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is gestegen tot 1.948. Dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen, want er zijn nog duizenden mensen vermist. De zoektocht naar slachtoffers gaat nog tot donderdag voort. De kans om overlevenden terug te vinden, is vrijwel nihil.

Tien dagen geleden werd het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.5, gevolgd door een metershoge tsunami. De ravage in de westelijke kuststad Palu en de achterliggende gebieden is enorm.  

Het Indonesische rampenbestrijdingsagentschap heeft het officiële dodencijfer intussen bijgesteld tot 1.948. Er worden nog altijd lichamen geborgen en er zijn nog heel veel mensen vermist. Niemand weet precies hoeveel, maar volgens de autoriteiten zou dat kunnen oplopen tot 5.000. Nog tot donderdag zal er gezocht worden naar vermiste slachtoffers. De kans dat er nog overlevenden zijn, is nihil.

Volgens het rampenbestrijdingsagentschap zijn de meeste slachtoffers allicht gevallen door een proces dat bodemvervloeiing heet. Daarbij verliest een losse, zanderige bodem zijn samenhang en gaat hij zich gedragen als een vloeistof. Bij aardbevingen komt het dikwijls voor en kan het heel der buurten "opslokken".