"De Wever is een softie" en "De socialisten moeten buiten in Leuven": de campagnedag voor u samengevat

In "Iedereen Kiest" gingen 4 Antwerpse lijsttrekkers in debat. Daarin noemde Jinnih Beels (SP.A) burgemeester De Wever een softie, als het om zijn aanpak tegen verdachte handelszaken gaat. In "Terzake" ging huidig burgemeester van Leuven Louis Tobback (SP.A) in duel met uitdager Lorin Parys (N-VA). Een coalitie SP.A-N-VA zit er in Leuven voorlopig niet in want volgens Tobback wil Parys "de socialisten buiten". We lijsten de opvallendste fragmenten van de campagnedag voor u op.

Iedereen Kiest: debat Antwerpen

In "Iedereen Kiest" op Eén trok reporter Stef Meerbergen naar Antwerpen. Hij sprak er met een hoge veiligheidsambtenaar en met handelaars. Zij klagen over de verdachte handelszaken in de stad die gebruikt worden om drugsgeld wit te wassen. In het debat aan tafel haalde SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels hard uit naar burgemeester Bart De Wever (N-VA). Volgens Beels is De Wever een "softie", want hij moet zo'n verdachte zaken sluiten. De Wever zegt dat hij verschillende zaken heeft gesloten, maar dat verdere stappen gerechtelijk zijn.

Video player inladen ...

In het debat herhaalde Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien dat hij zeker niet met N-VA zal besturen na de verkiezingen. Jinnih Beels (SP.A) sluit de deur niet helemaal voor de N-VA.

Video player inladen ...

Bart De Wever bracht ook duidelijkheid over waarom hij niet rechtstreeks met Jinnih Beels in debat gaat. Dat gunde de lijsttrekker van SP.A hem zes jaar geleden (Patrick Janssens) hem ook niet.

Video player inladen ...

De volledige uitzending van "Iedereen Kiest" kan u hier herbekijken.

Terzake: nieuwe bestuursstijl in Leuven

De komende week brengt "Terzake" telkens een politiek duel tussen een zittende burgemeester en een uitdager. Vandaag was Leuven aan de beurt, met Louis Tobback (SP.A) die na 24 jaar de fakkel doorgeeft. De uitdager is Lorin Parys (N-VA).  Hij wil een andere bestuursstijl in Leuven, met meer inspraak van de burgers. Inhoudelijk stelt hij een paar aanpassingen voor aan het mobiliteitsplan in Leuven. Maar Tobback herinnert Parys eraan dat een burgemeester niet alles zelf te beslissen heeft.

Video player inladen ...

Lees hier het verslag van het debat. Wat zal Louis Tobback doen na 14 oktober? Zal hij zijn plaats opnemen in de gemeenteraad? Voor hem is het belangrijkste dat hij 81 jaar wordt.

Video player inladen ...

Herbekijk de volledige uitzending van "Terzake" hier op onze site. Of beluister het debat als podcast

Villa Politica: Dewinter op 5 seconden weg

In "Villa Politica" reikte Vlaams Belang Antwerpen nogmaals de hand naar de N-VA van burgemeester Bart De Wever. Lijsttrekker Filip Dewinter is "op 5 seconden" weg, mocht zijn persoon een probleem vormen voor een mogelijke coalitie. 

De volledige uitzending van "Villa Politica" kan u op VRT NU herbekijken.

Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan: Alsof WOII meteen volgt op WOI

De campagnedag werd netjes neergelegd door Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert bij Ivan De Vadder. Ze bespraken onder andere het "factcheckorgaan" dat premier Michel wil invoeren. Volgens Van Cauwelaert zou de regering beter haar eigen cijfers factchecken. Daarnaast zochten ze ook een verklaring voor de harde toon van de verkiezingscampagne. Die kan mogelijk nog maanden verdergaan, met de volgende verkiezingen in mei in aantocht: "Het lijkt alsof Wereldoorlog II de voortzetting is van Wereldoorlog I. Maar zonder doden. Hopelijk." 

Video player inladen ...

Herbekijk de volledige uitzending van "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" hier, of beluister ze als podcast.

Voor meer politiek nieuws en duiding kan u 'VRT NWS Politiek' op Facebook volgen: